"Đavo u susjedstvu"
6

Poljska ljutito reagirala na Netflixov dokumentarac o nacističkom logoru smrti

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poljski premijer Mateusz Morawiecki napisao je pismo kompaniji Netflix u kojem je insistirao na izmjenama dokumentaraca o nacističkim logorima smrti, koji nosi naziv "Đavo u susjedstvu".

Razlog tome je, kako smatra Morawiecki, to što dokumentarac pogrešno predstavlja Poljsku kao odgovornu za logore smrti, kada je ona zapravo bila okupirana od Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"Vjerujem da je ova strašna greška počinjena nenamjerno", dodao je Morawiecki.

Prošle godine Poljska je uvela zakone koji kriminaliziraju jezik koji podrazumijeva poljsku odgovornost za zločine koje je počinila nacistička Njemačka. Međutim, međunarodno negodovanje natjeralo je vladu da ukloni prijetnju od trogodišnjeg zatvora.

Poljski premijer podsjetio je da je Poljsku u Drugom svjetskom ratu okupirala Njemačka. Netflix, koji emitira igrane i dokumentarne sadržaje putem interneta, saopćio je da je upoznat o primjedbama na dokumentarnu seriju, prenio je BBC.

Nacistička Njemačka okupirala je Poljsku 1939. godine, čime je počeo Drugi svjetski rat. Morawiecki je u pismu direktoru Netflixa Reedu Hastingsu poručio da je važno da se poštuje sjećanje i sačuva istina o Drugom svjetskom ratu i holokaustu.

On je optužio pojedina djela koja Netflix prikazuje kao izrazito netačna i da se njima vrši prepravljanje historije.