Nekoliko razloga
0

Političari nisu pozvani na vjenčanje princa Harryja i njegove vjerenice Meghan

Klix.ba
Meghan Markle i princ Harry (Foto: EPA-EFE)
Meghan Markle i princ Harry (Foto: EPA-EFE)
Princ Harry i njegova izabranica Meghan Markle na svoje vjenčanje nisu pozvali poznate ličnosti iz političkog svijeta, javlja BBC.

Odluka princa Harryja i njegove vjerenice Meghan znali da se na listi neće naći britanska premijerka Theresa May, aktuelni američki predsjednik Donald Trump, njegov prethodnik Barack Obama sa suprugom Michele, kao ni mnogi drugi istaknuti političari.

Par je tu odluku donio zbog veličine same crkve u kojoj će biti obavljeno kraljevsko vjenčanje, kao i zbog činjenice da je princ Harry tek peti u redu da naslijedi tron. Pomalo iznenađuje činjenica da se na vjenčanju neće pojaviti Barack Obama iako je prinčev prijatelj.

Ipak, među 1.200 onih kojim će biti dozvoljeno da budu na mjestu gdje se nalazi dvorac Windsor 19. maja bit će dvanaestogodišnja djevojčica Amelia Thompson iz Dronfield Woodhousa nedaleko od Sheffielda, koja je povrijeđena u napadu na Manchestersku Arenu. Ona je doživjela traume nakon eksplozije bombe poslije koncerta pjevačice Ariane Grande u maju 2017. godine. Osim toga, oštetila je glasne žice jer je vrištala zbog straha. S njom će biti njena baka Sharon Goodman, čija je unuka Olivia Campbell-Hardy poginula u eksploziji.

Budući bračni par je listu gostiju napravio u konsultaciji s vladom.

S druge strane, na vjenčanju vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, princa Williama i njegove supruge Catherine Middleton 2011. godine, prisustovali su članovi inostranih kraljevskih porodica, brojni ambasadori, religijske vođe te političari iz cijelog svijeta.