magazin
0

Pogledajte fotoreportažu "Život i smrt jedne tvornice"

Klix.ba
Portal Klix.ba u okviru saradnje sa portalom Fotografija.ba, koji okuplja više od 2.500 registrovanih članova, objavljuje fotoreportažu Andrije Vrdoljka iz Preslice, tvornice vunenih tkanina.

"Iskreno, uvijek sam bio zbunjen imenima koje je imala Preslica. Da li je bila Preslica, Livtex Livno ili Tvornica vunenih tkanina Hasan Brkić iz Livna najmanje je bitno. Bitno je kako je okončana priča o tvornici. Posljednjih mjeseci, na vlastitu odgovornost, u nekoliko navrata sam ušao u ono što su nekad bile proizvodne hale Preslice. Ostao sam zapanjen prizorima koje sam zatekao. Mislio sam da to nije moguće, ali itekako je moguće. Samo pet godina nakon proglašenja stečaja, ovaj nekadašnji gigant, prepušten sam sebi, bez ikakvog osiguranja, biva opljačkan na najbrutalniji mogući način. Dok ovo pišem traje krađa svega što je metalno, jer sve ostalo je već pokradeno.

Tvornica vunenih tkanina je osnovana pedesetih godina prošlog stoljeća. Prostirala se na 18 000 četvornih metara. Zapošljavala je između 900 i 1000 radnika. Propast je doživjela 2008. godine od kad traje rasprodaja i pljačka njene imovine. Dok ovo pišem traje pljačka elektro-instalacija koje će završiti negdje na nekakvom otpadu u BiH. U tvorničkim prostorima se nalazi cjelokupna arhiva tvornice, ali i ona propada zbog vode i vlage.

Reportažu posvećujem svima onima koji su radili u Preslici", napisao je Andrija svoje utiske iz nekadašnjeg privrednog giganta.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2013/08/Fabrika_by_Andrija_Vrdoljak.pdf"]1[/VSLIKA]Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.