Proslavljeni producent
1

Počinje još jedno suđenje Harvey Weinsteinu za seksualno zlostavljanje, svjedočit će pet žrtava

N. C.
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Počelo je suđenje Harvey Weinstein u Los Angelesu, gdje se zatvoreni bivši filmski producent suočava sa 11 optužbi za zlostavljanje.

Ovaj 70-godišnjak trenutno služi 23 godine zatvora u New Yorku, nakon što je tamo osuđen za seksualne napade, uključujući silovanje.

Nove optužbe uključuju optužbe za napad i silovanje koje su se navodno dogodile u hotelima u Los Angelesu između 2004. i 2013. godine. On poriče optužbe.

Očekuje se da će izbor porote, koji je počeo u ponedjeljak, trajati oko dvije sedmice. Očekuje se da će pet navodnih žrtava svjedočiti tokom suđenja.

Producent "Shakespeare in Love" i "Pulp Fiction" nagrađen Oscarom tvrdi da su njegovi seksualni odnosi bili sporazumni, a njegov advokat je novinarima rekao da posljednji krug optužbi na Zapadnoj obali protiče od prije mnogo godina i da se ne mogu potkrijepiti bilo kakvim forenzičkim dokazima ili vjerodostojni svjedocima.

Njegova presuda u New Yorku 2020. godine bila je prekretnica za pokret #MeToo, koji je već nekoliko godina prozivao široko rasprostranjeno seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u filmskoj industriji.

U Los Angelesu, tužioci su ga prvobitno optužili početkom 2020. godine, ali su odlučili da ne odlože suđenje dok se sudski postupak u New Yorku ne završi.

Zvijezde uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek optužile su Weinsteina za napad ili uznemiravanje.