Jedinstven festival
85

Počeli Dani arhitekture, posjetioci uživali u instalaciji na fasadi Historijskog muzeja

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Dani arhitekture, najveći arhitektonski festival u Bosni i Hercegovini, otvoreni su večeras pred zgradom Historijskog muzeja u Sarajevu temom "Promišljanje paradigmi", a posjetioci su uživali u izložbi "Bauhaus Imaginista".

Predstavljanje projekata ovogodišnjeg međunarodnog konkursa, na temu rekonstrukcije dijela sarajevskog naselja Ciglane, bit će upriličeno u petak u saradnji sa Goethe institutom. Potom posjetioce očekuje zabava.

Festival će, kako je to ranije saopćeno, obilježiti predavanja arhitekata iz cijelog svijeta (Čile, Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Turska, Slovenija, Holandija, Japan, Finska, Norveška, BiH), zatim izložbe u Historijskom muzeju i Galeriji Novi hram, kao i panel diskusije i radionice.

Festival će biti zatvoren u nedjelju 9. juna u prostorijama Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini. Ove godine Dani arhitekture prvi put uručuju i nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u Bosni i Hercegovini.

Moderator ovogodišnjih Dana arhitekture je ugledni arhitekta iz Slovenije, Dean Lah iz arhitektonskog studija Enota.

U nedjelju, posljednjeg dana festivala, očekuje se tematska šetnja i posjeta naselju Ciglane. Uvid u cijeli program možete imati ovdje.