Priznanje za podršku
500

Počasna Srca Sarajeva 2018 Nijazu Hastoru i Nuriju Bilge Ceylanu

Klix.ba
Nijaz Hastor i Nuri Bilge Ceylan
Nijaz Hastor i Nuri Bilge Ceylan
Dobitnici nagrade Počasno Srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala su Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije i osnivač Fondacije Hastor, te turski reditelj Nuri Bilge Ceylan.

Hastoru se nagrada dodjeljuje u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Riječ je o jednom od najuspješnijih poduzetnika u Evropi, osnivaču i vlasnik ASA Prevent grupacije, koja posluje u 12 država svijeta i zapošljava 14.000 uposlenika. ASA Prevent je jedan od industrijskih lidera u regionu i pored Njemačke i Bosne i Hercegovine, prisutna je još u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, te u Brazilu, Rusiji, Maroku, Turskoj i Južnoafričkoj Republici. U Bosni i Hercegovini ASA Prevent je najveća privatna kompanija sa 7.500 uposlenih, te jedan od vodećih izvoznika. Zahvaljujući mudrosti i poduzetničkoj viziji Nijaza Hastora, Bosna i Hercegovina pozicionirala se na mapu vodećih dobavljača u oblasti autoindustrije u Evropi, i među top 100 industrijskih proizvođača u oblasti metala, namještaja i mode.

Osnivač je i Fondacije Hastor, najveće fondacije u Bosni i Hercegovini i regionu, koja je nastavak djelovanja Hastor Stiftung iz Wolfsburga. Hastor Stiftung stipendira učenike i studente od Južne Amerike do srednje Azije.

Fondacija Hastor stipendira 1.860 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, želeći na taj način pružiti jednaku šansu svima, te omogućiti mladima da ostanu u Bosni i Hercegovini i postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. Kroz proteklih 12 godina Fondacija je podržala preko 3000 mladih u cijeloj BiH i pomogla im da postanu uspješni i odgovorni građani kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Nijaz Hastor dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih: Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Priznanja Kantona Sarajevo, Počasni građanin općine Visoko, Počasni građanin grada Goražde, dobitnik je priznanja Olimpijskog Komiteta za nesebičnu podršku sportu, te je više puta proglašen za najmenadžera jugoistočne Evrope i dijaspore. Dobitnik je nagrade Savjetodavnog Vijeća za BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (ACBH) za doprinos razvoju mladih i obrazovanja.

Pored podrške obrazovanju, kontinuirano ulaže u razvoj sporta, kulture i umjetnosti, te je među prvima prepoznao značaj Sarajevo Film Festivala za promociju bosanskohercegovačke filmske industrije.

Nuriju Bilgenu Ceyslanu nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala.

Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Autor je filma "Bilo jednom u Anadoliji" koji je snimljen u međunarodnoj produkciji u kojoj je učestvovala i Bosna i Hercegovina, a s kojim je osvojio Grand Prix na Cannes Film Festivalu 2009. godine.

Njegov film "Zimski san" 2014. na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen je Zlatnom palmom.

Njegov posljednji film "Drvo divlje kruške", u čijoj je koprodukciji učestvovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u glavnom, takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

U okviru ovogodišnjeg SFF-a bit će prestavljena i izložba odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa.