Klub za ponos
56

Plesni klub Aster sa takmičenja u Francuskoj donio pregršt medalja

Klix.ba
Uspješno je završeno Evropsko prvenstvo u francuskom Saint Romain en Galu. Plesnom takmičenju koje je okupilo 600 plesača iz 12 zemlja pridružili su se i plesači plesnog kluba Aster, jedinog predstavnika Bosne i Hercegovine koji su postigli zapažene rezultate.

Već prvi dan prvenstva plesači plesnog kluba Aster pokazali su svoje znanje te u teškoj konkurenciji uspjeli uvjeriti internacionalni žiri da zaslužuju titulu najboljih.

Prvo osvojeno zlatno plesnom klubu Aster bio je dodatni poticaj da već drugi dan takmičenja u Bosnu i Hercegovinu donesu još zlatnih medalja.

Preteška konkurencija u plesnim disciplinama u kojima su plesači PK Aster nastupili nije obeshrabrila plesače koji su s nestrpljenjem iščekivali pokazati svoj plesni talent. Osim osigurane titule evropskih prvakinja u kategoriji Latin show formacija juniori, plesačice iz Bosne i Hercegovine svome klubu, ali i državi BiH osigurale su srebrenu medalju u kategoriji latin show grupa, dok su pobjednici u ovoj kategoriji bili plesači iz Italije. Svoj prvi nastup na ovako velikom i značajnom turniru dugo će pamtiti i djevojke koje su se predstavile u kategoriji Latin show duo juniori, gdje su predstavnice BiH osvojile četvrto mjesto.

Najveću pažnju na državnom prvenstvu svakako su privukli i plesači i treneri plesnog kluba Aster, Vedran Marčeta i Valentina Vavra koji su nakon plesanja u četiri tango discipline Bosni i Hercegovini osigurali titulu najbolji plesača u plesnoj disciplini argentinski tango.

Osim zlata oko vrata kao najboljih tango plesača u Evropi, Vedran i Valentina u Bosnu i Hercegovinu vraćaju se i s bronzanom medaljom u plesnoj kategoriji salsa odrasli, gdje su iza sebe ostavili više od 45 najbolji salsa plesnih parova u svijetu.

"Iza nas je naporan ali više nego uspješan plesni vikend. Zaista možemo samo reći kako smo ponosni i Bogu zahvalni što smo imali priliku predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svijetu i našoj državi donijeti najbolja priznanja. Biti najbolji u Evropi danas je teško, ali kako sam već ranije spomenuo trud, odricanje i rad se uvijek isplati. Iako nismo imali podršku države za odlazak na ovo prestižno natjecanje, moramo priznati kako je podrška dragih nam prijatelja iz plesnih kluba iz Sarajeva, ali i regije pristizala svakog trenutka. Sretni smo što smo još jednom pokazali kvalitetu našeg kluba, te što smo osim titule svjetskog prvaka, u klub ali i Bosnu i Hercegovinu donijeli i titule europskih prvaka. Sada nam slijede pripreme za svjetsko prvenstvo i ostaje nam vidjeti koliko ćemo podrške imati ovaj put", kazao nam je Josip Milanović, trener i glasnogovornik Plesnog kluba Aster.

Evropsko prvenstvo u Francuskoj okupilo je najbolje plesače i plesne grupe iz cijelog svijeta koji su u razdoblju od 23. do 25. marta predstavili svoje plesne koreografije u nekoliko plesnih disciplina: argentinski tango, bachata, caribbean show, latin, swing, merengue, salsa shines i još mnoge druge.