{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plaže u Španiji zatvorene zbog najezde meduza

S
21.8.2012. u 18:59
8
1
Plaže u Španiji zatvorene zbog najezde meduza
8
Plaže u Španiji zatvorene zbog najezde meduza
Plaže na sjeverozapadu Španije zatvorene su zbog najezde meduza, čiji ubod može izazvati alergijsku reakciju, a u nekim slučajevima čak i smrt.
Najmanje stotinu portugalskih meduza pluta nedaleko od obale širom regiona. Registrovan je i ogroman broj meduza "Mauve" koje se obično mogu vidjeti na plažama Sredozemnog mora.

Portugalske meduze imaju pipke, duge i do 30 metara, sa žaokom u kojoj je otrov. Meduze uzrokuje bolne masnice. U nekim slučajevima ubod može izazvati alergijsku reakciju i, veoma rijetko zastoj srca.

Naučnici smatraju da neuobičajene plime i struje dovode do obala ova stvorenja, koja predstavljaju opasnost po kupače, jer ih je veoma teško uočiti.

"Suočeni smo sa vrstom koja potencijalno predstavlja veliku opasnost zbog visokog nivoa toskičnosti. Ovo je pojava do sada neviđenog obima", rekao je Luis Lara, direktor Organizacije za zaštitu morskih vrsta.

Crveni krst, koji obezbjeđuje spasioce na plažama i pruža pomoć kupačima u slučaju uboda meduze, navodi da će plaže, najvjerovatnije, ostati zatvorene i u narednih nekoliko dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: