Prvi koraci
479

Partizansko groblje u Mostaru očišćeno i spremno za obnovu

Klix.ba
Radnici dva mostarska komunalna preduzeca "Parkovi" i "Komos" jučer su u poslijepodnevnim časovima uspješno zavrsili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

"Danas smo pregledali cijeli lokalitet, te nakon što smo se uvjerili u odlične rezultate, zadovoljstvo nam je obavijestiti javnost da je 1. Faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja završena, te da smo spremni za ulazak u sljedeću fazu radova, do konačne obnove i trajne zaštite nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Radovima, koji su startovali 10.11. bilo je obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.

Tehnički rukovoditelj radova Milica Dogan istakla je na samom početku radova da bi po stručnoj procjeni, ovi radovi trebali potrajati 7 do 10 radnih dana, zavisno od vremenskih prilika.

"Nakon više od 10 godina institucionalne nebrige grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reći da me današnji odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te se u tom smislu želim prije svega posebno zahvalti radnicima komunalnih preduzeća Parkovi i Komos, kao i njihovim rukovodiocima na profesionalnosti i brzini izvršavanja preuzetih obaveza. Moju zahvalnost i žestitku želim uputiti i na adresu načelnika Odjela za komunalne poslove Grada Mostara - Omera Pajića, koji je i sam na početku radova posebno istakao zajednički angažman mostarskih komunalnih preduzeća - zahvaljujem se i čestitam gospodinu Pajiću na njegovom angažmanu i zaslugama za završetak svih planiranih radova u ovoj fazi prije predviđenog roka", rekao je Sergej Sergio Sotrić, predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.