Zanimljivo
89

Ove nevjerovatne fotografije pokazuju kako se prkosilo kroz historiju

Klix.ba
Američki marinci za vrijeme Hladnog rata
Američki marinci za vrijeme Hladnog rata
Društveno nezadovoljstvo prisutno je svakodnevno širom svijeta, a ove fotografije pokazuju kako se prkosilo kroz historiju, a kako danas, prenosi Independent.

Leshia Evans

Leshia Evans (Foto: Reuters)
Leshia Evans (Foto: Reuters)

Afroamerikanka Leshia Evans, koja je mirno protestovala protiv policijskih ubistava crnaca dok su je hapsila tri do zuba naoružana policajca u Louisiani, preko noći je postala simbol nenasilnog otpora kada je njena fotografija sa demonstracija u Baton Rougeu obišla svijet.

Sharbat Gula

Fotograf magazina National Geographic Steve McCurry 1985. godine radio je priču o afganistanskoj izbjegličkoj krizi. Tom prilikom zabilježio je fotografiju djevojke Sharbat Gule koja je preko noći postala simbol sukoba u Afganistanu i ambasadorica svih izbjeglica u svijetu.

Horace Greasley i Heinrich Himmler

Horace Greasley i Heinrich Himmler
Horace Greasley i Heinrich Himmler

Fotografija britanskog ratnog zarobljenika Horacea Greasleya koji se suočava s vodećim članom njemačke nacističke stranke Nazi Heinrichom Himmlerom zabilježena je tokom inspekcije logora. Historičari su proteklih godina tvrdili kako je fotografija snimljena u Minsku u Bjelorusiji te kako Greasley nije predmet fotografije jer nosi sovjetsku kapu. Međutim, to ne umanjuje moć ove fotografije.

Alžirske žene

Tokom rata za nezavisnost u Alžiru 1960. godine francuski fotograf Marc Garanger regrutovan je i poslan u Alžir u malo selo Ain Terzine. Ubrzo su ga angažovali da fotografira stanovnike sela kako bi svima napravili lične karte. Posebnu pažnju su mu privukle istetovirane žene koje nisu nosile marame kako je zakon nalagao. Tetovaže su nosile na namrgođenim licima koja su davala naznake šta su zapravo sve prošle u životu.

Ruby Bridges

Ruby Bridges izlazi iz škole
Ruby Bridges izlazi iz škole

Segregacija u školama bila je sastavni dio zakona Jima Crowa u periodu od 1876. i 1965. godine u Americi. Vrhovni sud SAD-a proglasio je segregaciju neustavnom 1954. godine u slučaju Brown protiv Odbora za obrazovanje. Fotografija crne djevojčice Ruby Bridges koja izlazi iz škole koju je pohađala s bijelcima postala je simbol tog vremena.

Poljakinja s transparentom

Protesti zbog zakona koji ne dozvoljavaju abortus u Poljskoj postali su tradicionalna godišnja aktivnost Poljakinja. Prošle godine Poljska je predložila potpunu zabranu abortusa, što je eskaliralo masovnim protestima širom zemlje. Fotografiju Poljakinje sa šaljivim transparentom prošle godine su podijelile hiljade korisnika društvenih mreža.

Američki marinci

Američki marinci
Američki marinci

Tokom hladnog rata američki brod Pueblo zarobile su snage Sjeverne Koreje. Zarobljeni američki vojnici bili su primorani da poziraju u videosnimcima i na fotografijama koje su kasnije korištene za potrebe sjevernokorejske propagande. Tako je na jednoj fotografiji jedan od marinaca pokazao srednji prst, a Sjevernokorejci nisu znali da je to uvredljiv gest.

Francis Goldin

Francis Goldin
Francis Goldin

Francis Goldin je prisustvovala gej paradi u New Yorku trideset godina s istim transparentom na kojem piše "obožavam svoje kćerke lezbejke". Naročito je postala poznata nakon što se i prošle godine sa 93 godine ponovo pojavila na protestima s istim transparentom.

Danuta Danielsson

Danuta Danielsson udara neonaciste (Foto: Hans Runesson)
Danuta Danielsson udara neonaciste (Foto: Hans Runesson)

Fotograf Hans Runesson zabilježio je 1985. godine fotografiju koja prikazuje Danutu Danielsson kako torbom udara neonaciste tokom marša pripadnika stranke Trećeg rajha. Poslije se otkrilo kako je njena majka preživjela zarobljeništvo u nacističkom koncentracionom logoru.