Praznični ugođaj
6

Otvoren Advent u Mostaru: Decembar u znaku zabave i humanitarnih akcija

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Advent u Mostaru otvorio je večeras svoja vrata na prostorima Kampusa Sveučilišta u Mostaru. Skoro mjeseca dana ta lokacija, kao i gradska Šetnica bit će mjesto predprazničnog ugođaja i desetina posebnih atrakcija.

Najprije je danas zapaljena prva adventska svijeća na Rondou, a zbog lošeg vremena nije uslijedio planirani defile Mostarskih mažoretkinja i Puhačkog orkestra.

Advent su službeno otvorile Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH i Zora Dujmović ministrica Kulture i sporta. Milićević je nakon otvorenja kazala da joj je posebno drago da se Mostar priključio gradovima koji imaju ovakve manifestacije, posebno što je to uradila jedna kreativna grupa mladih ljudi.

"Ovo je vrijeme praštanja i sagledavanja potreba bližnjih svojih, kao i vrijeme darivanja", kazala je ministrica Milićević.

Zora Dujmović zahvalila je svima koji su omogućili održavanje Adventa, manifestacije kako je rekla za njenu generaciju, ali i generaciju njenih unuka.

Na svečanosti otvorenja Adventa nastupila je grupa Otkrivenje, a poslije je uslijedio nastup grupe Sinergija.

Svaki dan od deset sati ujutro, kada se otvaraju vrata Adventa u Mostaru, pa sve do 23 sata bit će aktivno i zabavno na binama i ulicama Adventa. Cilj organizatora je i ove godine darovati gradu praznični ugođaj, a planiran je i cijeli niz humanitarnih akcija.

U 29 dana trajanja Adventa, predstavit će se brojni izlagači, a novost ove godine bit će posebno disko klizanje i maskote iz crtanih filmova koje će razveseliti mališane. Najmlađi Mostarci svaki dan imat će priliku uživati u predstavama za djecu, nastupima dječjih bendova, plesnih grupa, kreativnim radionicama, čitaonicama, pričaonicama, likovnim radionicama, radionicama tehničke kulture i projekcijama crtanih filmova.

Svake večeri oko 18.00 sati dijelit će se humanitarni obroci, a u toj akciji pomagat će mladi s posebnim potrebama, čime će dobiti priliku steći svoje prvo radno iskustvo.

Na Adventu će nastupiti, brojni, umjetnici, kreativci i glazbenici, koji će zajedno s Adventom u Mostaru vratiti duh zajedništva i međuljudske topline u Mostar. Advent u Mostaru posjetit će sv. Nikola, Djed Božićnjak, vilenjaci, a u suradnji s biciklistima iz Mostara, organizirat će se i tradicionalna biciklijada Djedova Božićnjaka/Mrazeva.