{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Orbit medijima u Sarajevu predstavio "Zubomobil"

14.9.2015. u 13:04
34
Orbit medijima u Sarajevu predstavio "Zubomobil"
34
“Orbit” je u maju i junu ove godine pokrenuo sveobuhvatnu kampanju na teritoriji BiH za društveno-odgovorni projekat naziva „Žvači za promjene“, koja je – u svojoj prvoj fazi – imala za cilj da prikupi sredstva za „Zubomobil“, veselo vozilo u potpunosti opremljeno stomatološkim inventarom i priborom, a čija je primarna svrha da, u drugoj fazi projekta, obiđe na desetke osnovnih škola i učenika u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Prema planu koji je razvijen u saradnji sa Stomatološkim komorama Federacije i RS-a, ovim bi projektom nominalno trebalo biti obuhvaćeno 5000 mališana, prevashodno u 3. i 4. razredima koji su statistički najosjetljivija skupina, i to u periodu septembar/oktobar 2015.. Dio novca je prikupljen iz donacija prilikom kupovine paketića „Orbit“ žvakaćih guma, dok je ostatak sredstava osigurala kompanija nosilac projekta.
Novinarima je danas predstavljen opremljeni „Zubomobil“, koji je spreman za putovanje po BiH i posjete osnovnim školama. Stomatolog će djeci u „Zubomobilu“, koji je opremljen stomatološkom opremom koja zadovoljava sve najviše higijenske standarde, preventivno pregledati zube, te im izdati i zubarski karton sa zatečenim stanjem usne šupljine, koje će djeca moći predati svojim stomatolozima, bilo u javnim zdravstvenim ustanovama ili u privatnim stomatološkim ordinacijama.
Da bi se otklonila uvriježena nelagoda od stomatologa koju djeca u ovoj dobi najčešće imaju, za mališane su u „Zubomobilu“ pripremljene i simbolične „diplome“ za hrabrost, kao i progodni pokloni.
Uz preventivni pregled, stomatolog će djeci održati i kratko, edukativno predavanje o važnosti prevencije, pravilnog održavanja higijene usne šupljine i zuba, te osobito pojasniti zašto su važni redovni odlasci stomatologu od najranije dobi.
Pored ovog primarnog cilja, preventive zdravlja i edukacije mališana u školama, ovaj bi društveno-odgovorni projekat trebao osigurati i bolji uvid u oralno zdravlje djece u Bosni i Hercegovini. „Do danas u BiH nije napravljena niti jedna studija koja bi pokazala stvarno stanje oralnog zdravlja djece, pa tome shodno nadležne institucije, kao ni Stomatološke komore, ne mogu poduzimati nikakve korake, planirati preventivne ili sanacijske mjere, niti razvijati strategije koje bi se odnosile na unaprijeđenje ukupne slike u ovom segmentu“ kazao je ovom prilikom Prim.dr. Edin Muhić i dodao: „Sigurni smo da je uzorak od 5000 pregledane djece ozbiljna platforma koja će nam omogućiti jasniju sliku.“
Prim.dr. Mladen Mišeljić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS-a, apeluje: „Neophodno je u ovaj projekat, kao i sve slične njemu, maksimalno uključiti i medije, te tako uticati na podizanje nivoa znanja ne samo djece već i njihovih roditelja o važnosti održavanja zdravlja usta i zuba, putem kratkih zdravstvenih poruka i savjeta, kao i popularnih članaka. Važno je da svi shvatimo da zajedničkim aktivnostima pojedinca i društva postižemo cilj, a to je zdravo i srećno dijete“.
„Zubomobil“ je na svoje putovanje krenuo odmah po predstavljanju. Prva škola koju će posjetiti je OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Visokom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: