Vrijedna pomoć
4

Općina Centar Sarajevo finansira štampanje lektira za slijepe i slabovidne učenike

Klix.ba
Općina Centar nekoliko godina u kontinuitetu pomaže rad Javne ustanove "Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini", koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.000 maraka ovoj ustanovi sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti.

Tim povodom su u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, njegov savjetnik za investicije Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić, danas su posjetili prostorije JU "Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini" smještene u Ulici Avdage Šahinagića na broju 14. Ovom prilikom je potpisan protokol o realizaciji ovih sredstava koje će biblioteka iskoristiti za realizaciju projekta „Proizvodnja lektire za slijepe i slabovidne učenike osnovnih i srednjih škola“.

"Općina Centar sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem na čelu i Općinskim vijećem na ovaj način želi da pokaže koliko cijeni rad ove biblioteke. Godišnje ova biblioteka uradi oko 120 novih izdanja što ih svrstava u sam vrh izdavačke djelatnosti u našoj državi. Njihov rad je dobro osmišljen, organizovan i prepoznat. Stoga Općina Centar svake godine izdvaja finansijska sredstva za podršku njihovom radu. Proizvod biblioteke dolazi do svih njihovih korisnika u cijelom svijetu i to govori o kosmopolitskom karakteru ove institucije što za njihove korisnike život znači", objasnio je savjetnik Resić.

U ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica protokol je potpisao direktor Sakib Pleh koji se ovom prilikom zahvalio Općini Centar na dosadašnjoj podršci.

"Općina Centar nas je ove godine dodatno prijatno iznenadila kada nam je povećala iznos doniranih sredstava. Donirana sredstva ćemo iskoristiti za proizvodnju lektire za slijepe i slabovidne učenike osnovnih i srednjih škola. Osim ovog projekta također zahvaljujući povećanim sredstvima dio novca možemo izdvojiti za dostavu knjiga za stare i bolesne korisnike naše biblioteke na području Kantona Sarajevo, što radimo svakog petka",, kazao je Pleh. Nakon potpisivanja protokola gosti iz Centra su obišli prostorije JU „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“ gdje su se mogli uvjeriti u visoku profesionalnost uposlenika i dobru organizaciju ove ustanove. Također je ovom prilikom razgovarano da uposlenici Općine Centar dobrovoljno učestvuju u projektu čitanja knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od gotovo 26.000 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.