magazin
3

Od anoreksije do bodybuildinga: Nekad se izgladnjivala, a danas jede 10 puta dnevno

Klix.ba
Lisa Cross, žena koja je nekada imala svega 40 kilograma i borila se sa anoreksijom, danas je jedna od najuspješnijih bodybuilderki u Velikoj Britaniji.

Lisa je veliki dio života mrzila svoje tijelo. Kao tinejdžerka je morala nositi dječiju odjeću jer je bila veoma sitna, no nakon što je otkrila svijet ženskog bodybuildinga, gladovanje je zamijenila sa deset obroka dnevno. Danas se, kaže, osjeća zdravije i privlačnije nego ikad.

"Kao bodybuilder morate biti kritični prema sebi i uvijek morate težiti da budete bolji, a istovremeno se osjećam vrlo samopouzdano u vlastitoj koži", kazala je Lisa Daily Mailu.

Dodaje da se tokom godina njen odnos prem hrani u potpunosti promijenio i sada na nju gleda isključivo kao na gorivo za svoje tijelo. Dnevno unosi čak 5.000 kalorija, a obroci joj se sasotoje od žitarica, riže, proteinskih šejkova, ćuretine, crvenog mesa i povrća.

Ipak, nije uvijek bilo tako. Dok je studirala, nerijetko se izgladnjivala zbog čega je oboljela od anoreksije.

"Ujutro bih pojela malo voća, a ostatak dana bih pila samo vodu. Uvijek sam nalazila izgovor da ne budem u prostoriji za vrijeme obroka. Ako bi me neko prisiljavao da jedem, postajala bih agresivna i svađala bih se sa članovima porodice. Bila sam povučena i plašila se da razgovaram s ljudima", priča Lisa.

Trenutak osviješćenja stigao je kada joj je počela otpadati kosa.

"Imala sam bolove, stalno mi je bilo hladno i nisam imala volje ni snage za bilo šta. Tada sam shvatila da imam samo dva izbora - da mi bude bolje ili gore", govori Cross.

Počela je jesti, ali to je još uvijek bilo nezdravo. Vježbala bi nekoliko sati dnevno i živjela na Coca-Coli i energetskim pićima. Nakon što je diplomirala, odselila je u Japan gdje je konačno shvatila da ima problem.

U Japanu je počela živjeti sa tadašnjim dečkom bodybuilderom i otkrila značaj hrane i dizanja tegova.

"Oni imaju potpuno drukčiji stav prema hrani. Jedu svi zajedno i nisam svoje navike više mogla držati za sebe. Jedu zdravo i ne pretjeruju kao što je to često običaj u drugim kulturama. Sve me to zaintrigiralo, a onda me i dečko uputio u svijet bodybuildinga. To me spasilo", ispričala je.

Lisa je već pobjeđivala na takmičenjima za najbolje bodybuilderice, ali joj je cilj postati Ms. Olympia, što znači najbolja na svijetu.

"Ne mogu zamisliti život bez bodybuildinga - obožavam ga", kaže ona i dodaje da muškarci vole mišićave žene.