Uništeno neprocjenjivo
58

Obilježeno 30. godina od spaljivanja Orijentalnog instituta u Sarajevu

D. Be.
U organizaciji Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu i Javnog preduzeća "Sarajevo”, sinoć je održana manifestacija Orijentalni institut u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16.- 17.5.1992. kojom je obilježeno trideset godina od spaljivanja Orijentalnog instituta u Sarajevu.

U noći između 16. i 17. maja 1992. godine navođenom zapaljivom granatom sa srpskih agresorskih položaja oko Sarajeva, pogođena je zgrada Orijentalnog instituta.

U toj noći zapaljeno je preko 300.000 osmanskih arhivskih dokumenata, preko 15.000 bibliotečkih jedinica i slovom i brojem 5263 rukopisna kodeksa na arapskom, turskom, perzijskom i drugim jezicima. Do temelja je spaljena na exjugoslovenskim prostorima jedinstvena arhivska i rukopisna građa i stručna biblioteka.

"Našem timu Interlogistic i meni lično, bila je izuzetna čast i privilegija biti pokrovitelj manifestacije Orijentalnog Instituta 'Memento spaljenim izvorima 16.-17. 5. 1992'. Dužnost je i obaveza poslovne zajednice da aktivno učestvuje u stvaranju kulture sjećanja na sve događaje, čiji je cilj bio biološko i kulturno istrijebljenje jednog naroda", ", rekao je direktor Nedžad Turnadžić.

Istaknuto je kako se podrškom ovakvim projektima čuvaju historijski tragovi i identitet budućih generacija Bosne i Hercegovine.

Institucije i pojedinci koji su dali značajan doprinos u realizaciji obilježavanja tridesete godišnjice od spaljivanja Orijentalnog institut su i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministar Samir Avdić, ministar Enver Hadžiahmetović, Općina Novo Sarajevo i načelnik Hasan Tanović, JP BH Pošta i direktor Mirsadu Mujić kao i medijski pokrovitelj TV Sarajevo te suorganizator JP Sarajevo.