magazin
0

Obama u rodbinskoj vezi sa Pittom, Clinton sa Jolie

Sarajevo-x.com
Američki demokratski predsjednički kandidat Barrack Obama je daleki rođak popularnog glumca Brada Pitta, a njegova rivalka u predizbornoj utrci za predsjedničke izbore, Hillary Rodham Clinton je u rodbinskoj vezi sa glumicom Angelinom Jolie.

Istraživači Historijsko-genealoškog društva iz New Englanda su otkrili nevjerovatne rodbinske veze tri predsjednička kandidata, demokratskih oponenata Obame i Clintonove, i republikanca Johna McCaina.

Hillary Clinton, koja je s majčine strane francusko-kanadskog porijekla, je daleka rodica pjevačica Madonne, Celine Dion i Alanis Morissette. Obama, sin bjelkinje iz Kanzasa i crnca iz Kenije, je u rodbinskim vezama sa šestoricom američkih predsjednika, uključujući i samog Georgea Busha. McCain je dalji rođak prve američke dame Laure Bush.

Genealog Christopher Child je izjavio da predsjednički kandidati češće ističu razlike koje ih odvajaju, a da njihovo porijeklo ukazuje na mnogobrojne međusobne sličnosti, objavljuje američki internet portal Yahoo!.

Obama u daljoj i bližoj rodbini ima kako predstavnike demokrata tako i predstavnike republikanaca. Njegovi dalji rođaci su predsjednik George W. Bush i njegov otac, George H.W. Bush, Gerald Ford, Lyndon Johnson, Harry S. Truman i James Madison. U ostale rođake ubrajaju se potpredsjednik Dick Cheney i legendarni britanski premijer Sir Winston Churchil.

Barrack Obama se često šali na račun rođaka Cheneya na javnim nastupima u okviru predsjedničke kampanje.

Christopher Child je zajedno sa naučnim istraživačem Garyjem Boydom Robertsom, autorom djela "Ancestors of American Presidents", proveo posljednje tri godine prateći genealošku liniju predsjedničkih kandidata.

Otkrili su da je Clintonova daleka rodica pisca Jacka Kerouaca i Camille Parker-Bowles, supruge engleskog princa Charlesa.

Teže je bilo pronaći podatke o McCainovim precima jer evidencija njegovog porodičnog stabla nije bila tako brižno vođena kao što je to slučaj sa Obaminom i Clintonovom rodbinom.

Obama i predsjednik Bush su u rodbinskoj vezi desetog koljena, a Pitt i Obama devetog koljena.

Hillary Clinton i Angelina Jolie su u rodbinskoj vezi devetog koljena.

Historijsko-genealoško društvo iz New Englanda, osnovano 1845. godine, je najstarija i najveća neprofitna genealoška organizacija u zemlji.