magazin
31

Nova otkrića: Nacisti su Annu Frank pronašli slučajno?

Klix.ba
Anne Frank
Anne Frank
Anne Frank, jevrejska djevojčica poznata širom svijeta po svom ratnom dnevniku, ipak nije bila izdata, već su njeno skrovište nacisti krajem Drugog svjetskog rata pronašli slučajno.

Ovo otkriće je nova teorija istraživača muzeja Anne Frank u Amsterdamu koji su uvjereni da su nacisti zapravo vršili pretrese aneksa zgrade u kojoj se s porodicom skrivala zbog sumnje u prevare s kuponima za nabavku hrane. Dosad se vjerovalo da je njenu porodicu i još četvero Jevreja neko izdao uputivši tajni telefonski poziv nacistima.

Racija u ulici Prinsengracht 263 tog kobnog 4. avgusta 1944. godine završila je slanjem svih osmero pronađenih Jevreja u koncentracioni logor Auschwitz u tada okupiranoj Poljskoj. Rat je od cijele porodice preživio samo Annin otac, dok je ona preminula u logoru Bergen-Belsen 1945. kada je imala samo 15 godina. Nacisti su poraženi samo nekoliko sedmica poslije njene smrti.

U njenom dnevniku spominju se hapšenja dvojice ljudi koji su ilegalno dijelili kupone za hranu, a čija je firma bila smještena u istoj zgradi. Ove ilegalne aktivnosti mogući su razlog za porodicu Frank sudbonosne racije.

Analizom policijskih izvještaja i sudskih dokumenata također je otkriveno da policija koja je otkrila Annu i ostale u skrovištu nije bila zaposlena na pronalascima Jevreja, već su se bavili slučajevima koji su uključivali novac, vrijednosne papire i nakit. Osim toga, u objektu su se zadržali više od dva sata, što je mnogo duže nego što bi trebalo za hapšenje skrivenih osoba u aneksu zgrade.

Drugi dokazi kazuju da su ljude povezani s ovom adresom nacisti kažnjavali jer su izbjegavali radne obaveze.

Nikada nije stvarno utvrđeno da je neka osoba izdala Annu Frank i njenu porodicu nacistima.