magazin
17

Nevjerovatna životna priča Sophie Gregoire Trudeau, supruge seksipilnog kanadskog premijera

Klix.ba
(Foto: EPA)
Kanadski premijer Justin Trudeau stekao je svjetsku slavu zbog otvorenih stavova prema izbjeglicama, podršci LGBT populaciji i ženskim pravima, ali je istovremeno i proglašen jednim od najseksipilnijih političara, zbog čega se našao na Voguevoj listi najseksi muškaraca. I dok se o Justinu zna ponešto, njegova supruga Sophie Gregoire Trudeau donedavno je bila slabo poznata.

Prošle sedmice Sophie je na Instagramu u povodu Dana žena pozvala dame da dijele fotografije svojih partnera kako bi "slavile muškarce i dječake u svojim životima koje ih ohrabruju da budu ono što zaista jedu i koji tretiraju djevojke i žene s poštovanjem".

Kanadski premijer sebe je nekoliko puta nazvao feministom, a u njegovom kabinetu ima i žena i muškaraca.

Are you ready to ignite change? This week, as we mark International Women’s Day, let’s celebrate the boys and men in our lives who encourage us to be who we truly are, who treat girls & women with respect, and who aren’t afraid to speak up in front of others. Take a picture holding hands with your male ally & share it on social media using the hashtag #TomorrowInHand. Together, we can create a movement that inspires more men to join the fight to build a better tomorrow with equal rights & opportunities for everyone… because #EqualityMatters. 🤝 Êtes-vous prêtes à faire des étincelles pour allumer un changement ? Cette semaine, à l’occasion de la Journée internationale des femmes, célébrons les garçons et les hommes qui nous encouragent à être qui nous sommes vraiment, qui traitent les filles et les femmes avec respect et qui n’ont pas peur de parler haut devant les autres. Prenez une photo main dans la main avec votre allié et diffusez-la dans les médias sociaux avec le mot-clic #DemainEnMains. Ensemble, nous pouvons susciter un mouvement qui incitera davantage d’hommes à lutter avec nous pour des lendemains meilleurs, l’égalité des droits et des chances pour tous … parce que l’#Égalitécompte.

Objavu dijeli Sophie Grégoire Trudeau (@sophiegregoiretrudeau)

Sophie je također vodila kampanje za razne dobrotvorne organizacije koje se zalažu za rodnu ravnopravnost, a nacionalna je ambasadorica inicijative "Zato što sam djevojka".

Sophie ima 41 godinu. Rođena je u Sainte-Adèleu, Quebec, a odrasla u Mount Royalu. Bila je jedino dijete brokera i medicinske sestre. Za magazin Fashion jednom prilikom je kazala kako su njen otac i ujak utjecali da ona rano razumije šta znači biti feministkinja i usadili joj povjerenje u fizičku snagu i izdržljivost tijela.

Diplomirala je komunikologiju na prestižnom univerzitetu McGill u Montrealu. Radila je u redakciji prije nego što je postala TV voditeljica. Potom je prešla na eTalk, najveći zabavni program u Kanadi. Otvoreno je razgovarala o bulimiji od koje je patila, ističući podršku svojih roditelja u procesu oporavka.

Justina je formalno upoznala u junu 2003. godine kada su zajedno vodili dodjelu nagrada Mercedes-Benza prikupljajući novac za dječiju fondaciju Starlight.

Njegovu porodicu je poznavala od djetinjstva i družila se sa Justinovim najmlađim bratom Michelom prije nego što je poginuo u lavini 1998. godine, kada je imao samo 23 godine.

O druženju sa Justinom kazala je: "Smijali smo se, šalili i zaista se pojavila neka hemija među nama. Tada sam shvatila da je on osoba koju moram ozbiljno shvatiti".

Napisala mu je e-mail nekoliko dana poslije, ali joj nikad nije odgovorio.

Ipak, te godine na ljeto naletjeli su jedno na drugo i on je pitao da izađu. Otišli su u restoran i u karaoke bar i pjevali pjesme Eltona Johna i Beatlesa.

Na prvom sastanku Justin je rekao kako je ona prava žena za njega.

"Bilo je i vrijeme da se pojaviš. Prošle su 32 godine i pomislio sam da se nećeš pojaviti. Čekam te cijelog života. Ti si ta!", kazao je Trudeau.

Vjenčali su se u maju 2005. godine i imali ceremoniju iz bajke, piše Independent.

Iste godine, na pitanje o potencijalnog političkoj karijeri njenog muža Sophie je izjavila: "Znam da može izabrati taj put, a možda i ne. Predaleko mi je misliti o tome, ali vjerujem da ću se moći nositi s takvom situacijom i prilagoditi se. Slažem se da Justin ima integritet, poštenje i nevjerovatnu moć procjene, ali ponekad mislim da je možda previše osjetljiv, a to je pomalo strašno".

Kada je 2015. godine izabran da vodi Kanadu kao drugi najmlađi premijer u historiji, ona je bila ozarena i sve vrijeme provela uz njega kao velika podrška, a dočekivala je i velika imena poput Michelle i Baracka Obame, te princa Williama i Kate Middleton.

Par ima troje djece - Ellu-Grace, Hadriena i Xaviera, a Sophie je aktivno uključena u humanitarni rad i bavi se pravima žena, unapređenjem mentalnog zdravlja i globalnim naporima za očuvanje čiste vode. Certificirana je instruktorica joge i slikarica.