Modificirana tijela
23

Neobična naučnofantastična izložba u New Yorku oduševljava i zastrašuje posjetitelje

Klix.ba
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Naučnofantastična izložba postavljena na Manhattanu u New Yorku je nešto potpuno novo u svijetu umjetnosti. Postavka koja govori o načinima promjene tijela umjesto odjeće oduševila je posjetitelje i brzo postala hit na internetu.

Izložba pod nazivom A. Human otvorena je prošle sedmice i traje do kraja septembra.

Pojedini radovi montirani su na keramičke lutke, dok veliki broj instalacija prezentiraju živi glumci. Kako su pojasnili organizatori, ljudski modeli svaki dan provode blizu tri sata na montiranju protetike na njihova tijela te još toliko pozirajući na izložbi.

Veliki broj posjetitelja prokomentarisao je kako većina instalacija izgleda zastrašujuće. Naprimjer, jedna od instalacija prikazuje ljudsku nogu u obliku štikle, dok je na drugoj živi glumac ukopan u zemlju do vrata.

Instalacije na izložbi dizajnirao je A. Huxley, dok je za impresivni prostor u kojem je postavljena izložba odgovoran pozorišni direktor Michael Counts.

Izložbu je producirala grupa Society of Spectacle koju je osnovao marketing stručnjak Simon Huck, poznat po prijateljstvu s porodicom Kardashian.

Kako kaže Huck, A. Human je izložba osmišljena za društvene mreže. Cilj je da se posjetitelji zabave i zabilježe zanimljive fotografije.

"Želimo da svi koji dođu na izložbu naprave zabavnu fotografiju i imaju uzbudljivo iskustvo. Ono što želim da se svi nakon posjete zapitaju jeste da li bi jednako lako promijenili svoje tijelo kao i odjeću", rekao je Huck na otvorenju izložbe.

Pored A. Human, producenti najavljuju još sličnih naučnofantastičnih izložbi u budućnosti.