Svjetska premijera
0

Nastavak kultnog SF klasika "Blade Runner" stiže i u bh. kina

Klix.ba
Nastavak kultnog SF klasika Ridleya Scotta iz 1982. godine u kojem Harrison Ford ponovo igra agenta Deckera stiže i u bh. kina sa svjetskom premijerom.

"Blade Runner 2049", najmisteriozniji film godine koji je od samog početka bio obavijen velom tajne, nastavak koji smo čekali 35 godina a koji je potaknuo lavinu špekulacija stiže u BH kina za dva dana tačnije 5.oktobra u Svjetskoj premijeri. Internet već puca od pozitivnih komentara nekolicine povlaštenih kritičara koji su imali tu čast već odgledati film, a na svima ostalima je da se strpe još 48 sati.

Kako bi zadnji dani prošli što brže, pogledajte ekskluzivni prilog o svijetu Blade Runnera koji sadrži izjave glavnih glumaca, redatelja i producenta o filmu, snimanju filma te njihovim cjelokupnim dojmovima.

Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Ana De Armas, Ridley Scott i Denis Villeneuve podijelili su pred kamerama svoje lične utiske o filmu, o tome kako je na njih uticalo snimanje, šta im je bilo posebno zanimljivo te kako gledaju na ukupnu filmsku priču. Kroz svoje izjave dali su nam, u natuknicama, i uvid u ono što nas čeka 5. oktobra.

Zanimljivo je da, čak i u fazi snimanja ovih intervjua, glumcima je bilo strogo zabranjeno davati informacije o samoj radnji filma i odavati previše krucijalnih informacija o filmu, što i oni sami u jednom trenutku naglašavaju da nikad prije nisu doživjeli.

Dok odbrojavamo zadnje dane i dok se kupuju prve karte u pretprodaji u svim BH kinima pogledajte specijalne izjave glavnih glumaca o ovom veličanstvenom filmskom ostvarenju u kojima otkrivaju možda ne puno o filmu koliko o njegovoj pozadini i ljudima koji su ga stvorili, što glumački što producentski.

Radnja filma odvija se 30 godina nakon prvog filma, dakle 2049. godine. Puno toga se promijenilo od 2019. kada se Rick Deckard (Harrison Ford) sukobio s četiri odbjegla replikanta. U nastavku Ford dobiva pojačanje, na opšte veselje ženske publike. Riječ je o Ryanu Goslingu s kojim Ford kreće u otkrivanje tajni zakopanih 30 godina te se na tom putu susreće s mnogim izazovima akcija i vrhunska priča su zagarantovani. Bitno je naglasiti da se ovdje ne radi o remakeu starog Blade Runnera nego o nastavku istog.

Prisjetimo se, u Blade Runneru iz 1982. Deckard (Harrison Ford) prisiljen je nastaviti svoj stari posao kao Istrebljivač te ukloniti četiri odbjegla replikanta koji su se vratili na Zemlju. Dakako da je u cijelu priču upletena i jedna ljubavna priča a sam završetak filma ostao je dosta misteriozan. Fanovi će upravo zato biti sretni jer nastavak daje odgovore na pitanja gdje je Deckard bio proteklih 30 godina i šta mu se zaista dogodilo. Odlična glumačka postava, specijalni efekti i napeta priča su samo neki od razloga da ove jeseni rezervišete svoj kino dan za novog Blade Runnera.

"Blade Runner 2049" kreće u sa prikazivanjem u svim BH kinima u distribuciji Con film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH, i to u multiplexima Cinema City u Sarajevu, Cineplexx Palas u Banja Luci, Cinestarima u Mostaru, Tuzli i Bihaću, Ekranu u Zenici, Andrićgrad u Višegradu te kinima u Prijedoru, Trebinju i Busovači.