magazin
44

Najtužniji polarni medvjed na svijetu mogao bi dobiti novi dom

Klix.ba
Ukoliko britanski zoološki vrt dobije dozvolu od Kine i Guangzhou Grandview Aquariuma za premještanje Pizze, ovaj "najtužniji medvjed na svijetu", kako ga zovu, mogao bi dobiti novi dom.

Ponuda Britanaca je stigla nakon pritiska grupe Animals Asia i peticije sa više od pola miliona potpisa sa zahtjevom za zatvaranje Grandviewa.

"Ovo je dobra vijest za Grandview jer su dobili šansu da isprave greške. Zahvaljujući ovoj nevjerovatnoj ponudi Yorkshire Wildlife Parka, Grandview bi mogao izvući sretan kraj i napraviti nešto pozitivno", rekao je Dave Neale, iz Animals Asia.

Dodao je i kako je razgovarao s upravom kineskog zoološkog vrta te kako su svjesni propusta koje su napravili kada je u pitanju briga za životinje.

Grandview se našao na oštrim udarima kritika, kako u kineskim, tako i u svjetskim medijima, i trenutno je pod istragama zbog smrti životinja.

Medvjed Pizza živi u staklenom prostoru veličine 40 kvadratnih metara u kojem se nalazi mali plitki bazen.

Upravnici Grandviewa pravdali su držanje medvjeda u ovako malom prostora nedostatkom akta koji bi uopće regulisao veličinu prostora za divlje životinje.

Jason Baker, potpredsjednik udruženja PETA u Aziji, je izjavio kako je nedostatak zakona za zaštitu životinja u Kini glavni razlog zbog kojeg i dalje rade ustanove za čuvanje životinja koje su neuslovne i za svaku osudu.

Park za divlje životinje u Yorkshireu prihvatit će Pizzu ukoliko kineski zoološki vrt pristane na uslov da Pizzu ne zamijene za drugog polarnog medvjeda.