Misterija
1.2k

Na dnu najvećeg jezera u Turskoj pronađen dvorac star 3.000 godina

Klix.ba
Ronioci koji rade za tim istraživača Univerziteta Yüzüncü Yil u Turskoj otkrili su izgubljeni dvorac star 3.000 godina na dnu jezera Van.

Zidovi dvorca visoki su tri do četiri metra, a njegovi ostaci koji se stoljećima nalaze pod vodom prostiru se na površini od jednog kilometra.

Ovo nije prva tajna potopoljena u jezeru Van. Istraživači su ranije ove godine pronašli ostatke ruskog broda koji vjerovatno potiče iz 1948. godine, a prošle godine su na površini od 2.253 metra kvadratna pronašli stalagmite. Na manjim dubinama su pronašli artefakte koji su pripadali prijašnjim civilizacijama.

"Ovo otkriće nas je podstaklo da nastavimo otkrivati tajne ovog jezera starog 600.000 godina. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati historiju dvorca, a onda dati informacije o tome", rekao je vođa tima Tasin Ceylan.

Arheolozi ističu kako je potrebno više rada da se utvrdi struktura dvorca i da se potvrdi da su dvorac izgradili stanovnici civilizacije Urartu koja je poznata i kao Kraljevina Van.