magazin
0

Na 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu obilježena Hanuka

Klix.ba
Jučer je u okviru Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa u PAN Winter Pubu paljenjem svijeća na svijećnjaku (menori, hanukiji) i nastupom kantautora Aleksandra Saše Kabiljo obilježen posljedni dan jevrejskog blagdana Hanuka.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market već 5. godinu zaredom njeguje tradiciju i stvara praznični ugođaj za vrijeme blagdana koji se dešavaju krajem jedne i početkom naredne godine, pa tako i tradiciju Jevreja kroz obilježavanje blagdana Hanuka.

Među brojnim posjetiteljima bili su i članovi Jevrejske zajednice, a savjetnik Eli Tauber imao je tu čast da upali svijeće.

"Namjera je da predstavimo sefardsku kulturu i Jevrejsku zajednicu, a ovoga puta predstavlja nas Aleksandar Saša Kadilja iz Zagreba, proijeklom iz Sarajeva, koji je pripremio novi CD sa sefardskim pjesmama, a večeras će i predstaviti neke od njih", istaknuo je Tauber u svom obraćanju.

Hanuka se slavi kao sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu židovskog naroda na tlu drevnog Izraela protiv helenističkog (grčkog) osvajača u vrijeme vladavine Antioha IV Epifana.

Ovaj blagdan naziva se i blagdanom svjetlosti, a središnji ritualni predmet je menora ili hanukija, deveterokraki svijećnjak, na kojem se, posebnim redoslijedom pale svjećice.

Svim prisutnim u PAN Winter Pubu povodom ovog blagdana poslužen je tradicionalni kolač hanuka - halva, a nakon toga za prazničnu i ugodnu atmosferu pobrinuo se kantautor Aleksandar Saša Kabiljo koji je izveo najpoznatije sefardske romanse.

Više informacija o Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu možete saznati putem Facebook profila Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa: http://www.facebook.com/sarajevo.holiday.market