{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu obilježena Hanuka

14.12.2015. u 13:05
0
5
Na 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu obilježena Hanuka
0
Na 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu obilježena Hanuka
Jučer je u okviru Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa u PAN Winter Pubu paljenjem svijeća na svijećnjaku (menori, hanukiji) i nastupom kantautora Aleksandra Saše Kabiljo obilježen posljedni dan jevrejskog blagdana Hanuka.
Coca-Cola Sarajevo Holiday Market već 5. godinu zaredom njeguje tradiciju i stvara praznični ugođaj za vrijeme blagdana koji se dešavaju krajem jedne i početkom naredne godine, pa tako i tradiciju Jevreja kroz obilježavanje blagdana Hanuka.

Među brojnim posjetiteljima bili su i članovi Jevrejske zajednice, a savjetnik Eli Tauber imao je tu čast da upali svijeće."Namjera je da predstavimo sefardsku kulturu i Jevrejsku zajednicu, a ovoga puta predstavlja nas Aleksandar Saša Kadilja iz Zagreba, proijeklom iz Sarajeva, koji je pripremio novi CD sa sefardskim pjesmama, a večeras će i predstaviti neke od njih", istaknuo je Tauber u svom obraćanju.

Hanuka se slavi kao sjećanje na pobjedonosnu oslobodilačku borbu židovskog naroda na tlu drevnog Izraela protiv helenističkog (grčkog) osvajača u vrijeme vladavine Antioha IV Epifana.

Ovaj blagdan naziva se i blagdanom svjetlosti, a središnji ritualni predmet je menora ili hanukija, deveterokraki svijećnjak, na kojem se, posebnim redoslijedom pale svjećice.Svim prisutnim u PAN Winter Pubu povodom ovog blagdana poslužen je tradicionalni kolač hanuka - halva, a nakon toga za prazničnu i ugodnu atmosferu pobrinuo se kantautor Aleksandar Saša Kabiljo koji je izveo najpoznatije sefardske romanse.

Više informacija o Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu možete saznati putem Facebook profila Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa: http://www.facebook.com/sarajevo.holiday.market

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: