Muzika
29

Zuzi Zu objavila novi spot "Ederlezi"

Klix.ba
Sarajevska pop pjevačica Zuzi Zu snimila je cover poznate pjesme "Ederlezi", koju je Goran Bregović 1988. godine uradio za potrebe filma "Dom za vješanje".

"Ederlezi" je popularna romska tradicionalna narodna pjesma posvećena Proljetnom festivalu koji simbolizuje početak proljeća, a slave ga Romi u čitavom svijetu 6. maja.

"Prvi put sam čula ovu pjesmu u studiju RTV Sarajevo kad sam snimala prateće vokale za filmsku muziku. Još tada mi se prosto zalijepila za dušu! U međuvremenu 'Ederlezi' je postala svjetski poznata pjesma sa bezbroj različitih verzija snimljenih širom svijeta. Sve ove godine dok sam je pjevala žarko sam željela da i ja snimim svoju verziju", priznala je Zuzi.

Kazala je da gdje god da je nastupala, bilo to u Evropi ili u našem regionu, publika je uvijek tražila da joj pjeva "Ederlezi". Pjevala je i na koncertima Alen, Bebek & Tifa kao uvod Alenu Islamoviću za pjesmu "Đurđevdan".

"Publika je uvijek bila oduševljena mojom izvedbom, tako da sam je prosto morala snimiti. Ali jako je teško uraditi novi zvuk na svjetski poznatu pjesmu! Htjela sam da bude posebna, drukčija i da ne bude kopija ni jedne druge verzije", priznala je ova pjevačica koja je dugo radila sa raznim aranžerima i muzičarima.

"Uradila sam tri aranžmana, ali nijedan nije imao originalnost koju sam tražila. Tek prošle godine je poznati sarajevski virtuoz na gitari Muris Varajić, u saradnji sa kompozitorom i producentom Amilom Lojom, uradio jedan moderan i mističan aranžman koji me je oduševio. Ja sam, nadam se, pjesmu lijepo otpjevala i izradila posebnu gardarobu, a Invenio group je snimio prekrasan, proljetni spot koji je sjajno uhvatio svu onu ogromnu pozitivnu energiju ove pjesme koja nas je i okupila i nadahnula za ovaj cover", istakla je.