Muzika
119

Zoster na Metalcu: Kao predgrupa nastupaju Kosmo i Kviteri

Klix.ba
U subotu 13. juna na Metalcu će biti održan koncert na kojem će grupa Zoster predstaviti svoj album "Srce uzavrelo" te izvesti i popularne hitove sa prethodnih albuma "Imači kada", "Festival budala" i "Ojužilo". Bit će to rijetka prilika za rock koncert na otvorenom u centru grada.

Kao predgrupa tačno u 20.00 nastupit će sarajevski bend KOSMO i Kviteri koji u svojoj muzici objedinjuju funk i psihodelični rock sa novom formom hip-hopa kroz kako sami opisuju "sanjarsku, golicajuću klavijaturu, hipnotizirajući ritmički duet basa i bubnjeva i skoro devijantne rifove izvrsne električne gitare, uz inovativni pristup lirici dvojice vokala". Tematika kojom se bave priče su iz svakodnevnice, ali ih bend donosi na potpuno novi način: upakovane u šarenu poetiku modernog i novog umjetničkog izričaja.

Ulaznice za koncert na Metalcu u pretprodaji se mogu kupiti na blagajni BKC-a po cijeni od 10 KM. Na dan koncerta prodavat će se ispred Metalca po cijeni od 12 KM, a sa kakvom grupom će posjetioci koncerta imati priliku upoznati se, pokušali smo saznati u kraćem razgovoru sa njihovim članovima.

Ko su KOSMO i Kviteri?

Mi smo drugari koji su se skupili 2011. godine i odlučili osnovati bend. Članovi tog udruženja su dva vokala: Gospodin Stric i Pećipaja, klavijaturista King Korg, gitarista Atif Anarhija, basista Brother Bass i bubnjar Hash - sa mnogobrojnim gostima i prijateljima. Do sada smo nastupali u Sarajevu, Zenici i Mostaru, u prostorima kao što su Kriterion, ASU Obala, Underground, Jazz Club Zenica, OKC Abrašević, Cinemas Sloga i So.ba.

Šta znači naziv benda?

Ime benda KOSMO i Kviteri je proisteklo iz pitanja koje su drugari sami sebi postavljali i na koje, nažalost ili na sreću, još nisu odgovorili - ko smo mi i zašto odustajemo od svega što počnemo?

Kakav repertoar očekuje publiku na koncertu 13. juna?

Repertoar koji ćemo izvesti u subotu je produkt silnog truda, rada i muke, pokušaja da se objedine suprotne sile koje interesuju članove benda, sreće, veselja i ljubavi, te naspram njih, zalazak u okultno izazivanje nadolazećeg i neizbježnog užasa i katastrofe. Mi očekujemo dobar provod i odličnu atmosferu. U međuvremenu, vas objeručke pozivamo da posjetite našu Facebook stranicu, gdje se nadamo da ćete donijeti dovoljno zabave i tuge da zajedno uživamo.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Kristalna kugla pokazuje nam nastavak rada na prvom albumu, mnogo pregleda na demo verziji pjesme Sila koju smo nedavno objavili, i skoro objavljivanje prvog studijskog singla i spota! Zapravo, ne znamo.