Exit 09
0

Zoster, Dubioza kolektiv, Ormus i Hobsons Choice brane boje BiH

Sarajevo-x.com
Kao što je već poznato, ove godine obilježava se deset godina Exita i predstojeće festivalsko izdanje bit će posvećeno ovom prvom velikom jubileju. Bit će to prilika da na festival dođu svi koji su bili u publici tokom proteklih deset godina, kao i svi oni kojima će deseti Exit biti prvi u životu.

Na najvećoj festivalskoj bini, kapaciteta 35000 ljudi, main stage-u, boje BiH ove godine braniĆe mostarski bend Zoster. Zoster postoji od 2000. godine i svoj uspjeh jednim dijelom duguje autentičnim, često društveno angažovanim tekstovima. Vlasnici su dva studijska albuma, „Ojužilo“ (2005.) i „Festival budala“ (2007.), a prošle godine nastupili su na Fusion bini. Bend Zoster nastupa na glavnoj bini Exit festivala u petak, 10. jula.

Fusion bina je tokom prethodnih osam godina za mnoge posjetioce postala duša Exit festivala. Ove godine Fusion Stage ide ozbiljnim korakom naprijed i kao prava alternativa glavnoj bini dovodi vrhunske izvođače iz zemlje, regiona i svijeta.

Po drugi put na ovoj bini nastupiće bh. bend, Dubioza kolektiv (subota, 11. jul), koji je uvijek rado viđen na Exit festivalu.

Osim izvođača kao što su Amon Tobin, Buraka Som Sistema, R Point, Addictive TV, Horkestar, na Suba bini nastupa i bosanskohercegovacki sastav Vuneny. U žanru muzike koji osvaja svijet vrtoglavom brzinom, Bosna i Hercegovina daje svoj doprinos kroz ovaj neobični duo u nedjelju, 12. jula.

Kao dio metal priče na ovoj sceni, 9. jula, nastupa bend Ormus iz Bosne i Hercegovine. Ormus nastupa među prvima, dajući savršen uvod u raznolikost metal zvukova. Ovaj bend svira melodični death/thrash metal sa ženskim vokalom.

Vec 10. jula Bosna i Hercegovina šalje svoje hardcore predstavnike na Explosive Stage. Hobsons Choice čini šest mladih ljudi koji stvaraju sirovi zvuk, a njihovi tekstovi govore o teškim uslovima svakodnevnog života u Bosni i Hercegovini, oštrini kao pozitivnom pristupu životu, socijalnoj nepravdi.

Na Explosive binu ove godine stiže i Monument, bend iz Banja Luke koji je nastao sredinom 2003. godine i tada su svirali pod nazivom Arise. Za njih kažu da su jedini koncertno aktivni metal bend u Banja Luci..

Bosanskohercegovački predstavnici na ovogodišnjem Exitu su i Ahmaad, Billain, Siniša Tamamović, Dfndr & Mladen Tomić.

Četvorodnevne ulaznice za deseti Exit festival poskupjet će od 1. jula sa trenutnih 118 KM na 222 KM. Naime, aktuelne cijene ulaznica i paketa bit će na snazi do 30. juna.Ključno je napomenuti da se prodaja ulaznica, paketa i kampa zatvara 4. jula.

Ulaznice za Exit festival u Sarajevu možete kupiti u kafeu Meeting Point.