Muzika
168

Zona isključenja ponovo na muzičkoj sceni: Nikada nismo ni otišli

Piše: E. A.
Popularni goraždanski rock bend Zona isključenja punih dvadeset godina traje na bh. muzičkoj sceni. Od benda koji je nastao iz čistog protesta grupe goraždanskih mladića prema izolaciji i okruženju na kraju rata u Goraždu, Zona je vremenom doživjela veliki uspon. Iako je bilo pauza u nastupima ponovo se vraća na radost vjernih fanova koji ih prate sve ove godine.

"Ratnih godina kad se umjetnost uglavnom promovisala kroz muziku bili smo klinci koji su imali neke svoje muzičke idole i vjerovali da i mi možemo i da imamo 'to nešto'. Čudna je to emocija koja te vodi, želja da stvoriš nešto vrijedno, da te po nečemu pamte, da te djevojka koju želiš primjeti... Zapravo ne radi se o jednoj emociji već mreži isprepletanih emocija, motiva i osjećaja. Sve je počelo davno 1995. i traje i dan danas, dvadeset godina kasnije, sa svim usponima i padovima baš kao i u životu. Da smo negdje drugo rođeni ko zna šta bi bilo od nas“, kaže Dženan Hadžović Hadžija jedan od osnivača Zone.

Za 20 godina koliko traje bend nije se puno toga promijenilo, jedino je bilo novih pjesama a i dječaci iz 1995. godine su odrasli, porodični ljudi.

"Ozbiljniji smo iako imamo manje vremena jer živimo od drugih profesija, imamo porodice i obaveze ali nađe se vrijeme za druženje i stvaranje sa bendom i tome istovremeno pristupamo sa ozbiljnošću ali mislim da nismo izgubili onog mladalačkog poleta kojeg smo imali ranije. Entuzijazma i ideja nam nikad nije nedostajalo", dodaje Hadžović.

Novi član Bole

"Otišla su dvojica gitarista a mnogi su nam vidjeli kraj kad je Kruger otišao iz benda jer se radilo o važnom članu koji je bendu svojim stilom davao specifičan zvuk. Zamijenio ga je Bole, koji je po meni bio najlogičniji i najprirodniji izbor. Momak koji nam je privatno i ranije bio blizak, odrastao uz pjesme Zone, pa i snimao na drugom albumu sa nama akustične dionice. Mislim da nismo pogriješili. Osim što se radi o kvalitetnom muzičaru, dao nam je i dodatna krila svojim entuzijazmom", objašnjava Hadžija.

Kaže da je teško nabrojati koncerte na kojima su svirali, ali zato imaju plan obići neke od bh. gradova u kojima nisu svirali ili nisu bili odavno ali i susjedne zemlje.

"Iza nas su dva albuma i imamo spreman materijal za treći. U procesu smo traženja izdavača te pripreme za još jedan ili dva spota za materijal sa tog albuma. Planiramo i projekat Unplugged koncerta i moguće turneje te snimanja i izdavanja video materijala sa tih akustičnih svirki. Ta ideja nas vuče već neko vrijeme ali mislim da to naši fanovi zaslužuju s obzirom da smo dobili bezbroj upita kad se takvo što može očekivati", dodaje Hadžović.

Album u narednoj godini

Zona je ove godine 'izbacila' tri nova singla za pjesme "Trenutak, sat il’ godina", "Sve što tebe dotakne" i "Ginger".

"Za 'Ginger' smo uradili i video spot od recikliranog materijala sa snimanja u Mostaru. U planu je još jedan spot za jedan od preostala dva singla.Time bi otvorili vrata izdavanju albuma što bi se moralo desiti naredne godine a onda opet u studio nova snimanja, neki novi materijali. Snimali smo i miksali u Mostaru a postprodukciju radili kod Marina Meštrovića i jako smo zadovoljni zvukom zadnja tri singla", navodi on-

Ono čine u Zoni nisu zadovoljni je činjenica da je malo prostora u medijima za ovu vrstu muzike.

"Čini se da kako vrijeme prolazi to postaje sve veći problem. Istina dijelom je i naša krivica ili peh kako već da to nazovemo, ali nakon izdavanja drugog albuma, povukli smo se zbog obaveza pojedinih članova i previše dugo izbivali tako da su nas pomalo i zaboravili. Gotovo pet godina nismo svirali i sa nama su ostali samo oni najvjerniji a na nama je sad da vratimo fanove. Vjerujem da to možemo uraditi našom muzikom. Kad smo snimili prvi singl nakon pauze 'Moj Svijet' mnogi su to najavljivali kao povratak Zone iako uistinu nikad nismo ni bili otišli", kaže Hadžović.

Dodaje ipak da će Zona isključenja trajati i pored toga što su svi članovi benda okupirani vlastitim profesijama i životima.

"Svi žive od vlastitog rada u profesijama za koje su se opredijelili. Tako da od dva diplomirana DIF-ovca imamo Atka koji ima crni pojas i instruktor je karatea, ima vlastitu školu. Neni je bivši fudbaler a danas profesor tjelesnog odgoja u gimnaziji u Goraždu. Jasa je također u obrazovanju i radi kao nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi, Bole je dugo radio kao nastavnik gitare u Muzičkoj školi, danas baš kao i ja se bavi administracijom. Neni i Bole su nedavno uplovili u bračne vode tako da možemo očekivati još Zoninog podmlatka".

U bendu ističu da neće prestati svirati.

"Dok smo svi živi i na okupu nema prestanka. Primarne ambicije su izdavanje i promocija albuma. Odmah nakon toga planiramo ponovo u studio i snimati pjesme koje su već gotovo spremne. Naravno, u planu je bosanska turneja te učešće na nekim festivalima u regionu", najavljuje Dženan Hadžović, klavijaturista Zone Isključenja.