Značenje boja
213

Znate li šta označava zastava kojom je mahao pobjednik Eurosonga?

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarac Nemo pobjednik je ovogodišnjeg Eurosonga, a predstavljajući se prije nastupa u finalu pored zastave svoje zemlje nosio je i onu nebinarnih osoba. Također, istu zastavu je imao i dok je čekao rezultate u green roomu.

Naime, Nemo se izjašnjava kao nebinarna osoba te je na svom nastupu odlučio istaći i ovu zastavu. Nebinarnost je sveobuhvatna kategorija za rodne identitete koji nisu isključivo muški ili ženski‍ tj. identiteti koji su izvan rodne binarnosti.

Nebinarni identiteti nalaze se unutar transrodne kategorije, iako se neke nebinarne osobe ne izjašnjavaju kao transrodne.

Zastava koju je nosio ima žutu, bijelu, ljubičastu i crnu boju, a konceptualizirao je Kye Rowan 2014. godine. Žuta boja predstavlja one čiji spolovi ne postoje unutar binarne zastave.

Bijela i ljubičasta odgovaraju ljudima koji se poistovjećuju sa svim ili mnogim spolovima i onima koji se mogu smatrati mješavinom ženskog i muškog spola. Na kraju, crna pruga odnosi se na one koji se identificiraju kao osobe bez spola.

Nemo je sinoć pobijedio s pjesmom nazvanom "The Code", a žiri mu je dao 365 bodova. Dok je zahvaljujući glasovima publike osvojio 226 poena. Dakle, ukupno 591.

"Želim da vam se zahvalim. Nadam se da će ovo takmičenje ispuniti svoja obećanja i nastaviti da se zalaže za mir i dostojanstvo za svaku osobu na ovom svijetu", kazao je Nemo nakon pobjede..