Preminula 2016. godine
90

Život legendarne bh. muzičarke obilježile su tragedije: Hrabro se borila sa stravičnom bolešću

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Legendarna Jadranka Stojaković ostavila je neizbrisiv trag u bh. muzici. Nažalost, njen život nije bio nimalo lak - obilježile su ga brojne tragedije.

Rođena je 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela muzičku karijeru. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Pamtimo je po pjesamama "Sve smo mogli mi", "Što te nema", "Čekala sam", "Da odmoriš malo dušu" i brojnim drugim. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

U Japanu je živjela 23 godine. Nepoznati čovjek je tokom opsade Sarajeva ušao u Jadrankin stan i prodao ga na prevaru.

Problemi su se redali i nakon završetka opsade. Ona je iz Japana stigla u Sarajevu na sahranu svoje sestre. U automobilu koji je bio ispred njenog, poginula joj je druga sestra.

Nevoljavama tu nije bio kraj. Jadranka je 2010. godine oboljela od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), najučestalijeg oblika progresivne bolesti motornih neurona, nakon što je pala prilikom izlaska na binu.

"Uz ogroman trud ljudi u svim rehabilitacionim centrima u kojima sam boravila, uspjeli smo bar usporiti napredovanje zla koje je moje noge učinilo neosjetljivim na bilo kakvu komandu za pokret ili korak, a mene neraskidivo, kao u oklopu, vezalo za kolica", ispričala je jednom prilikom. Preminula je 2016. godine u Banjoj Luci.