Muzika
0

"Živjeti slobodno": Regionalne zvijezde u Banjoj Luci svirale u čast antifašizma

Klix.ba
Na banjalučkoj Akvani sinoć je u okviru događaja “Živjeti slobodno“ održana centralna muzička manifestacija na kojoj su nastupila velika imena regionalne muzičke scene, a sve to u sklopu obilježavanja 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

Svirku je svojim nastupom započeo banjalučki bend Alexandria, koji je zagrijao publiku pred izlazak velikih regionalnih zvijezda. Nakon njih nastupio je bend Artan Lily, a nakon toga je na scenu izašao fenomenalni Vlatko Stefanovski koji dugo nije nastupao u Banjoj Luci i koji je publiku podsjetio na stare hitove iz njegove karijere, ali i odsvirao i nekoliko pjesama sa svog novog albuma koji nije imao priliku promovisati u tom gradu. Cane i Partibrejkersi su u svom elementu razdrmali publiku nakon Stefanovskog i njegovog trija. Za kraj je na binu izašao bend Elemental koji je napravio odličnu atmosferu i još jednom pokazao da su rado viđeni gosti u Banjoj Luci.

Bendovi koji su nastupili sinoć, osim što su napravili odlučnu atmosferu, dali su jaku i snažnu poruku publici i ukazali na značaj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, ali i mladim ljudima skrenuli pažnju o vrijednostima antifašizma u današnje vrijeme.

Danas u 12 sati u Vijećnici KC Banski dvor bit će održana panel diskusija na temu "Antifašizam u procesu zaborava", a učestvuju Muharem Bazdulj, kao moderator, te Olga Manojlović Pintar, Vule Žurić, Ante Tomić i Dino Šaran kao panelisti.

U Jevrejskom kulturnom centru u 15 sati će biti održana izložba arhivskih dokumenata koja će biti otvorena do 31. maja, a u NPRS večeras sa početkom u 20 sati bit će odigrana predstava "Moje nagrade" u izvođenju Slobodana Beštića, saopćila je Unija studenata Republike Srpske.