Intervju za Klix.ba
271

Žera uoči večerašnjeg nastupa u Sarajevu: Donosimo duh 80-ih koje su bile dobre za cijeli svijet

D. J.
Sve je spremno za doček Nove 2024. godine, a u Sarajevo su se slili kako domaći, tako i turisti sa svih strana svijeta.

Program nazvan "Sarajevska priča" obećava pravi spektakl svim građanima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine, a u muzičkom dijelu programa nastupit će Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa i Lela i Laka.

Dražen Žerić Žera, frontmen Crvene jabuke, otkrio nam je da s nestrpljenjem čeka večerašnji nastup pred Sarajlijama i njihovim gostima.

"Ovo je zaista lijep projekat kojem posebu čar daje i 40. godišnjica Olimpijade koja je održana u ovom gradu. Večerašnji događaj će biti jedna lijepa promocija grada i duha Sarajeva, posebno onog duha 80-ih kojeg se neke generacije koje će biti prisutne večeras i ne sjećaju. Dosta raje iz Hrvatske i Slovenije je odabralo Sarajevo za doček Nove godine", kazao nam je Žera.

Nedavno je održana i press konferencija na kojoj su uz njega o ovom projektu govorili i drugi izvođači: Zenit Đozić, Davor Sučić Sula i Laka. Žera nam kaže da mu je zadovoljstvo bilo vidjeti sve stare prijatelje s obzirom da se zbog gustih rasporeda rijetko sastaju, a otkrio nam je i da ga je Laka oduševio.

"Ma Laka me je oduševio. To je jedan simpatičan momak, nisam ga imao priliku ranije upoznati. Ima taj neki poseban humor koji se danas rijetko susreće. Baš smo se zabavili tokom druženja", kaže nam.

Ovaj legendarni muzičar kaže kako često dođe u rodno Sarajevo, ali da "ne živi na društvenim mrežama".

"Često dođem s porodicom, ali ja to ništa ne objavljujem, ne živim na Facebooku. Prva stvar koju napravim kad dođem je da odem na ćevape, malo uzmem pite za poslije pa kafa u Evropi. To je neka tradicija", govori nam.

Vratili smo se na temu muzike i koliko se ona razlikuje danas u odnosu na 80-te.

"Ma 80-te su bile dobre godine za cijeli svijet, visoko pozicionirane. Tada se radila kvalitetna muzika, produkcija... Gotovo svi bendovi koji su tada nastajali rade i danas što govori o njihovoj kvaliteti. Merlin, Valentino, Crvena jabuka i još par tih grupa, pa mi smo imali po pet hitova i držali smo koncerte po dva sata. Danas je to drugačije, u nedostatku dobrih pjesama svi pjevaju sve kako bi popunili repertoar, prije nije bilo tako", priča nam Žera.

Pitali smo ga i da nam kratko iskomentira fenomen aleksandre Prijović koja nezaustavljivo rasprodaje koncerte u regiji.

"Arenu ko god napuni, zato postoji neki razlog, to ne treba previše komentirati. Ja nisam ni za kakve zabrane, one su najgluplje... Svaka muzika ima svoju publiku. Ali treba to održati, taj uspjeh i sve oko te priče, a to nije lako", zaključuje Žera.

Podsjećamo, na javnom dočeku Nove godine ispred Vječne vatre, za atmosferu bit će zaduženi spomenuti bendovi - Crvena jabuka, Bombaj štampa i Zabranjeno pušenje te Laka i Lela. Osim nastupa muzičara, planiran je i poseban audio-vizuelni program čiji scenario potpisuje Zenit Đozić.