Miljenik regije za Sarajevo-x.com
0

FOTO+VIDEO / Željko Joksimović: U Azerbejdžan idem po pobjedu

Piše: Aida Džaferović
On je jedan od najpopularnijih i najuspješnijih muzičara u ovom dijelu Evrope, a sve što izađe iz njegove muzičke radionice je "osuđeno" na uspjeh. Željko Joksimović, ovogodišnji predstavnik Srbije na Eurosongu u Bakuu, u razgovoru za Sarajevo-x.com kaže da želi takmičenje za najbolju pjesmu Evrope još jednom donijeti u svoju zemlju.
Foto: RTS
Foto: RTS
Joksimoviću će ovo biti četvrto učešće na najprestižnijem muzičkom takmičenju u Evropi. Pjesmom "Lane moje" 2004. godine je bio na korak do pobjede, njegova kompozicija "Lejla", koju je za BiH 2006. otpjevao Hari Mata Hari, je osvojila visoko treće mjesto, što je najbolji plasman naše zemlje ikada ostvaren. U analima evrovizijskog takmičenja će ostati upisan i kao kompozitor pjesme "Oro", koju je izvela Jelena Tomašević.

Ove godine se ponovo vraća na evrovizijsku scenu, kao izvođač i kompozitor numere "Nije ljubav stvar", koja je jedan od favorita za pobjedu, a bez lažne skromnosti u razgovoru za Sarajevo-x.com priznaje da mu  pobjeda i jeste cilj.

"Znam da je kompozicija kojom se Srbija predstavlja dobra i kvalitetna prije svega", kaže Joksimović za naš portal. Poziv za još jedno učešće na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope je prihvatio, jer voli Eurosong.

"Evroviziju volim i ona mi uvijek služi kao motiv, sama po sebi. Naravno, tu je i činjenica da osjećam da je ove godine bio pravi trenutak za moje ponovno pojavljivanje na evrovizijskoj pozornici", ističe Joksimović i dodaje da prethodno iskustvo ima svojih prednosti, jer dolazi svjestan svega šta ga čeka prije i tokom takmičenja, što izvođaču olakšava pripremni period.

Foto: RTS
Foto: RTS
Nije tajna da pjesma "Nije ljubav stvar" dobro kotira na kladionicama. "Prija kada čujete da ste kotirani visoko i kladionice mogu da posluže kao svojevrstan orijentir. Ipak, ne bih se mnogo oslanjao na takva predviđanja, jer poslednjih godina znamo da stvari mogu da budu potpuno drugačije u finalu", komentira srbijanski predstavnik.

Joksimović je jedan od omiljenih kompozitora evrovizijske publike. Tome u prilog govori i nagrada za najboljeg kantautora u posljednjih 10 godina na Eurosongu.

Stoga je pred njim bio izazov više, izazov da napravi nešto novo, drugačije od onoga po čemu ga evrovizijska publika poznaje. Smatra da je u tome i uspio.

"Mislim da sam pjesmom 'Nije ljubav stvar' zaista uspio napraviti nešto novo, možda to mnogi nisu očekivali od mene u prvom trenutku. Zadovoljan sam i vjerujem da će i sam nastup biti drugačiji, korak dalje u predstavljanju Srbije na Eurosongu", govori naš sagovornik.

Mišljenja je da uspjeh na Eurosongu može jednom izvođaču donekle pomoći da izgradi međunarodnu karijeru. Ipak, uspješna karijera se, kaže, gradi kvalitetom i dodaje:

Foto: RTS
Foto: RTS
"Ukoliko ne odlučite da trajete kvalitetom, onda možete lako da postanete evrovizijska priča za jednu godinu. Svjedoci smo da su mnogi jako dobri pjevači ili kompozitori upravo doživjeli takvu sudbinu".

Na naše pitanje kako ocjenjuje pjesme predstavnice zemalja regije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske odgovara:

"Mislim da svi mi u okruženju imamo dobre i kvalitetne predstavnike ove godine, zbog čega sam uvjeren da će samo takmičenje u Bakuu biti zaista zanimljivo".

Od ranije je poznato da će se čak pet zemalja bivše Jugoslavije takmičiti u drugoj polufinalnoj večeri (samo predstavnik Crne Gore nastupa tokom prve večeri). Upravo će Joksimović otvoriti drugu polufinalnu večer. Na pitanje da li to vidi kao određenu prepreku za daljnji plasman odgovara:

"Kada je riječ o samom glasanju mislim da to može biti i dobro i loše za sve nas koji se nekako držimo zajedno. Vjerujem da je to trenutak kada će kvalitet kompozicije presuditi, baš kada je riječ o glasanju u regiji", zaključuje Joksimović i poručuje svojoj sarajevskoj publici:

"Vjerujem da se vidimo uskoro, znate i sami da uvijek sa radošću dolazim u lijepo Sarajevo".

Formula za uspjeh na Eurosongu je?

"Dobra pjesma i dobra energija je formula za sva vremena. Date svoj maksimum u onome što radite. Nema tu nekog čarobnog štapića i sve je lakše kada se stvari pojednostave"