|

Željko Joksimović: Naša kulturna baština je velika, neiskorištena riznica

Željko Joksimović: Naša kulturna baština je velika, neiskorištena riznica
0
A
Anadolija
13.2.2014. u 10:51
34
komentara
0

dijeljenja
Željko Joksimović: Naša kulturna baština je velika, neiskorištena riznica Željko Joksimović (Foto: Anadolija)
Kompozitor, multiinstrumentalista, aranžer, producent i pevač, Željko Joksimović, održaće koncert u "Zorlu Centru", u Istanbulu, 14. februara. Sa svojim orkestrom, sa kojim svira u posebnim prilikama, Joksimović će istanbulskoj publici premijerno predstaviti novi projekat "Balkan Bazar", u okviru kojeg će, osim njegovih velikih pop hitova, repertoar obuhvatiti i opus filmske i pozorišne muzike, koju potpisuje kao kompozitor, ali i brojne različite tradicionalne pesme u posebno skrojenim, modernim aranžmanima.
Željko Joksimović je u intervjuu za Anadoliju otkrio kako se već godinu dana sprema za istanbulski koncert.

"Ima anegdota vezana za istanbulski koncert. Organizator me pre godinu dana pozvao da napravim taj koncert i ponudili su mi 14. februar. To je recimo bilo prošle godine u januaru, ja kažem, ali ja sam tada zauzet, a oni kažu, ne niste nas shvatili - 14. februar 2014. godine", rekao je Joksimović.

Od tada se on i orkestar lagano pripremaju. Ovih dana probe su češće i ozbiljnije i svakodnevno se održavaju u "Minakord studiju".

"Taj koncert će biti značajan dosta i za mene, ali i za moje kolege koji imaju u planu da se bave internacionalizacijom svog posla i mislim da je Istanbul jedan jako lijep grad, pogotovo što se tamo ovih dana održava 'Balkanski festival'. To je prava stvar za umetnike koji njeguju tu vrstu muzike i, naravno, za one koji vole to da čuju i slušaju", rekao nam je Željko Joksimović.

Prije tačno deset godina predstavljajući Srbiju na Eurosongu s pjesomom "Lane moje" u Istanbulu, Željko Joksimović je zabilježio veliki uspjeh, drugo mjesto. Pjesma "Lane moje" pre dvije godine je proglašena za "najomiljeniju pjesmu Eurovizije".

"Jako sam srećan što ću nastupati u Istanbulu i što posle deset godina od kada sam prvi put izveo taj neki pravac, koji sam plasirao na Eurosongu vrlo uspešno, što ću napraviti dobar koncert sa svojim Ad Hoc Orkestrom, koje takođe vezuju lijepe uspomene za Istanbul jer su bili sa mnom tamo i te 2004. godine", priča ovaj pjevač kojeg jednako prihvata i voli publika u Srbiji, Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i šire.

Projekt "Balkan Bazar" je potpuno nov u njegovoj karijeri. Kaže da ima tremu upravo zato što će ovaj projekt po prvi put prezentovati.

"Program koji će biti prezentovan na tom koncertu biće nešto novo u mojoj karijeri, to je ono što sam dugo najavljivao, to je ta balkanizacija mog pop žanra. Kako sam te 2004. godine napravio mješavinu pop zvuka i tradicionalnih elemenata, tako ću sa svojim orkestrom napraviti, nadam se uspješno, i ono što ja već inače sviram i izvodim, ali u nekim malo drugačijim pakovanjima, u drugim aranžmanima.“

U novom aranžmanu izvešće i pesmu "Lejla", koju je Hari Varešanović 2006. pjevao na Eurosongu, predstavljajući BiH:

"Tu pjesmu sam ja pisao i dobio nagradu tog Eurosonga za najboljeg kompozitora. Biće tu i pjesma 'Oro', koju će pjevati Jelena Tomašević, pored nje nastupiće i moja draga koleginica Emina Jahović, koja će otpjevati jednu pjesmu koja nije u njenom repertoaru. Mi radimo jednu malu muzičku balkanizaciju, donosimo sve iz naših krajeva, što možemo da prikažemo drugima na jedan moderan način", rekao je Joksimović.

Osim što će se pojaviti kao pjevač, publika u Zorlu Centru imaće priliku da upozna Joksimovića i kao instrumentalistu na rijetkim instrumentima karakterističnim za prostor Balkana.

"Postoje svjetske zvijezde koje u posljednje vreme ubacuju naše tradicionalne elemente i instrumente, pa zašto to ne bismo radili i mi. To je deo našeg tradicionalnog nasljeđa i mislim da nikoga ne treba da bude sramota i da se stidi iz kakve zemlje potiče i iz kojih predjela“, rekao je Joksimović.

"Mislim da je naša kulturna baština jedna velika riznica još uvek nedovoljno iskorištena. Ja sam sada pokušao da sve što sam i kao mali i tokom školovanja i slušao i saznavao i praktikovao, ne da uobličim u smislu neke popularizacije, nego da uobličim u jedan paket, koji će mlađim generacijama i generacijama koje to vole, možda biti bliže i slušljivije", naglašava ovaj pevač.

Rad na samom projektu, kako je Joksimović ispričao nije bio nimalo lak. Kaže i da je uvijek razmišljao kako će sve to utjecati na njega.

"Kako će, recimo, pjesma koja se zove 'Devojka sa polja zelenih', koja je inače pop pjesma, zvučati u balkanskom aranžmanu. Mislim da suština pjesme nigdje nije pobjegla, pesma je ostala tu sa svojom emocijom, tempo je ostao isti, ali pakovanje je drugačije“, kaže Joksimović i dodaje: "To vam je kao kada se obučete, iskombinujete garderobu, koja je vrlo aktuelna trenutno u svijetu sa nekim tradicionalnim detaljima, jelekom, maramom. Ta smjelost kombinacije tradicionalnog i modernog je zapravo recept tog Balkan projekta".

Navodeći da će i pesma "Ludak kao ja", koja je elektronski obrađena, moći da se izvede u ovom aranžmanu, Joksimović je naveo da je u nekim stvarima imao nedoumice jer ne može se sve iskombinovati.

S obzirom da je premijera Balkan projekta u Turskoj, upitali smo Joksimovića kada će domaća i publika u regionu imati prilike da se upozna sa njim.

"Ja sam planirao da to izvedem prvo kod nas u Srbiji, međutim nisam stigao. Puno radim, imam dosta obaveza i imam koncertnu turneju koju planiram da napravim ove godine, a tiče se velikih koncerata u svim balkanskim zemljama, koje će pratiti i moja nova ploča. Na svemu tome radim i iz tog razloga nisam stigao da se valjano posvetim samo 'Balkan Bazaru'", rekao je Joksimović.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...