Legendarni muzičar
42

Željko Bebek: Bit ću sretan ako nešto od onoga što sam radio ostane zapamćeno

Piše: El. B.
Željko Bebek (Foto: Ljubo Zdjelarević)
Željko Bebek (Foto: Ljubo Zdjelarević)
Nakon što je postigao veliki uspjeh s tri singla koje je objavio ove godine Željko Bebek, prvi pjevač kultne jugoslovenske grupe "Bijelo dugme", odlučio je obradovati svoje fanove i objaviti album "Ono nešto naše". Njegov život je rock'n'roll pa mu energije ne fali ni u osmoj deceniji života, a u isto vrijeme uživa i u ulozi porodičnog čovjeka.

Novi album donosi devet pjesama, a bit će predstavljen u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

"Tri pjesme su već poznate, objavljene su kao singlovi na YouTubeu u posljednje tri godine. Novih šest pjesama ovogodišnja su produkcija koju smo ostvarili tokom proljeća ove godine u studiju Karpo medija. Autori muzike su Branimir Mihaljević, Darko Bakić i Dušan Bačić, a autori stihova Neno Ninčević, Fajo Buljubašić, Antonija Šola, Mario Mihaljević, Dušan Bačić i Darko Bakić", rekao je Bebek u razgovoru za Klix.ba dodajući kako je odlučio objaviti novi album u saradnji s Croatia Recordsom jer mu to publika na društvenim mrežama odavno traži.

U pjesmi "Ako voliš ovu ženu" udružio je snage s Oliverom Dragojevićem i ta saradnja mu je, ističe, posebna radost i zadovoljstvo.

"Ovo je po svemu posebna pjesma i vidjet ćete da smo Oliver i ja u nju ugradili sebe cijeloga. Pjesmu su napisali Branimir Mihaljević i Neno Ninčević, a ja je smatram jednom od najljepših u mojoj karijeri", rekao je.

Komentirajući današnje muzičke trendove i muzičku scenu na području bivše Jugoslavije, Bebek ističe da svaki umjetnik bira šta će činiti i u koje vrijeme te da nije obavezan uvijek ići istim putem.

"Ono što je nepromjenjivo je osobnost umjetnika koja svakome daje šansu da bude prepoznatljiv i uspješan. Svaka generacija traži promjene po svojoj mjeri i bit ću sretan ako nešto od onoga što sam radio, a što ima moju osobnost ostane u nekoj mjeri zapamćeno u kolektivnoj memoriji. Umjetnik živi u strahu koji je pokojni Duško Trifunović opjevao u stihu 'po meni se ništa neće zvati', ali to ga istovremeno i motivira", rekao je Bebek.

Njegovu 42-godišnju karijeru definitivno je obilježio period u kojem je bio pjevač grupe Bijelo dugme. Iako ne želi komentirati ništa što je uslijedilo nakon što je napustio grupu 1984. godine, ističe da je prvih deset godina bilo zlatno vrijeme i da je još uvijek emotivno vezan za taj period.

"Nažalost ta se forma više ne može ponoviti, jer su se naši putevi razišli", rekao je.

Dodaje kako sve balade koje je otpjevao sedamdesetih godina za njega imaju veliku vrijednost.

"One su produkt energije i talenta u mladalačko vrijeme, ali nikada nisu bile nezrele. Zato neke pjevam i danas. Naročito sam sretan što od osamdesetih godina sarađujem s novim autorima i imam veliki broj pjesama koje se mogu čuti svakodnevno", rekao je.

Iako je uplovio u osmu deceniju života energije i strasti mu ne fali, čini se da je rock'n'roll jednostavno način njegovog života.

"Kod nas za rock life, osim talenta, sreće i rada, treba i hrabrosti i drskosti te malo racije u trošenju energije. Na ovim prostorima je rock'n'roll rijetkima osigurao novce kako bi mogli živjeti bezbrižno, ali nije na odmet dati od sebe malo više i, ako treba, pretrpjeti i žrtvovati se da bi opstao na zadovoljstvo onih koji te prate. Pogotovo ako je tu više generacija", rekao je.

U narednom periodu planira raditi na promociju albuma "Ono nešto naše" koji će biti objavljen i na vinilu. Osim toga, Bebek uživa u ulozi porodičnog čovjeka.

"Porodica je nezamjenjiva, neizmjerna sreća u kojoj se uživa neprekidno kroz dane, mjesece, godine. Što dalje tim sve više", zaključio je Bebek.