Ponovo su sve traženije
63

Želite li osjetiti duh prošlosti kroz umjetnost? U Sarajevu otvoren Sajam gramofonskih ploča

L. R.
Sajam gramofonskih ploča u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Sajam gramofonskih ploča u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
Sajam gramofonskih ploča otvoren je danas u Sarajevu, a održava se u Ex-Yu Rock Centru i trajat će do sutra u 18 sati.

Brojne generacije okupile su se na Sajmu kako bi mogle kupiti i pogledati široku ponudu gramofonskih ploča, ali i drugih nosača zvuka, koje su predstavili izlagači iz BiH i regije. Osim toga, u ponudi su majice s nazivima bendova i sličan promotivni materijal.

Kako su organizatori sajma ranije naveli, u bogatoj ponudi su se našli svi muzički žanrovi, kao i neki raritetni primjerci. Pored toga, prostorije Ex-Yu Rock Centra su ujedno i mjesto za druženja i razgovor zaljubljenika u muziku i gramofonske ploče.

Kao uvertira ovom sajmu, sinoć je u Sarajevu održan i koncert grupe Galija. Sajam gramofonskih ploča moguće je posjetiti danas do 18 sati te sutra od 11 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Inače, gramofonske ploče postale su izuzetno popularne u svijetu, a prošle godine u SAD-u su nadmašile prodaju CD-ova prvi put nakon 35 godina.

Ulaz na sajam je besplatan (Foto: V. D./Klix.ba)
Ulaz na sajam je besplatan (Foto: V. D./Klix.ba)

Prema izvještaju Udruženja diskografske industrije Amerike (RIAA), nešto više od 41 miliona gramofonskih ploča prodano je 2022. godine u iznosu od 1,2 milijarde dolara, dok je prodano samo 33 miliona CD-ova u vrijednosti od 483 miliona dolara.

Cijena pojedinih gramofonskih ploča može biti "paprena", pogotovo kada su u pitanju kolekcionarski primjerci za koje istinski nostalgičari prema ovakvom načinu slušanja muzike ne žale novac.

Daleko najskuplja ploča ikad prodana je Wu-Tang Clana "Once Upon A Time In Shaolin" iz 2015. godine, čija je ovo jedina ikad proizvedena ploča. Ona dolazi s ugovorom koji propisuje da kupac ne smije pokušati prodati ili zaraditi od ploče 100 godina, iako vlasnik može besplatno iznajmiti ploču ako to želi.

Ispostavilo se da je kupac kontroverzni glavni izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa Martin Shkreli. On je platio traženu cijenu od dva miliona dolara što se nekim fanovima nije baš svidjelo.

Kako navodi hmv.com, druga najskuplja ploča koja je prodana za 790.000 dolara je "The Beatles" od The Beatlesa. Na trećem mjestu se nalazi ploča "My Happiness" Elvisa Presleya (300.000 dolara), a slijede je Beatlesova "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (290.000 dolara) i "Double Fantasy" Johna Lennona i Yoko Ono (150.000 dolara).