Muzika
5

Završena prva večer Jelen Demofesta: Hladno pivo napravilo spektakl

Piše: M. R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
Prva večer Jelen Demofesta završena je sinoć na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci. Nakon što je nastupila švedska grupa Dismissed, na binu je izašlo 15. takmičarskih bendova od kojih je pet prošlo dalje. To su bendovi Punk Art (BiH) iz Tuzle, Low peak Charlie (Slovenija), Shangai street fight (BiH), Shewa (Hrvatska) i bend Lolita (Hrvatska) iz Koprivnice.

Tvrđava je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a u ponoć je hrvatska grupa Hladno pivo napravila pravi spektakl. Nastup su počeli numerom "Sreća“, nakon čega su izvodili i druge hitove "Samo za taj osjećaj“, "Pitala si me“, "Supermen“, "Ne volim te“, ali i pjesme sa novog albuma od kojih se za sada najviše izdvojila pjesma "Messi“.

"Banja Luku poznajem, često smo svirali ovdje od toga dosta puta i na ovom prekrasnom Kastelu. Ono što mi radimo jeste da pripremamo novi album koji bi se trebao pojaviti na jesen. Prije mjesec dana smo plasirali pjesmu "Messi“, koja govori o muškom prijateljstvu, jedna testosteronska kompozicija“, rekao je tekstopisac i pjevač grupe Hladno pivo, Mile Kekin.

On je poručio svim mladim bendovima da moraju biti uporni, te da kritika samo treba biti podstrek za dalje.

Kiša koja je počela padati oko jedan sat iza ponoći prisutnima nije pokvarila raspoloženje. Publika je jednako uživala u kompozicijama koje je grupa Hladno pivo izvodila nešto više od sat vremena. Nakon njih nastupio je rock bend osnovan u Njemačkoj, Guano Apes. Energični nastup pjevačice Sandre Nasić zadržao je publiku na tvrđavi do kasnih jutarnjih sati.

"Drago nam je da smo ovdje, ovo je dobar rok show. Kada smo počinjali mi smo učestvovali u jednom sličnom takmičenju u Njemačkoj i tada smo pobijedili. Učestvovalo je dosta bendova i zaista je bilo važno za nas da pobijedimo. Osvojili smo dosta novca i to nam je pomoglo, ovo je dobra stvar da se promovišu mladi bendovi“, rekli su članovi benda Guano Apes.

Večeras na pozornici tvrđave Kastel počinje drugo takmičarsko veče Jelen Demofesta. Publika će imati priliku da uživa uz zvuke Whats left of the sun, koji će otvoriti program, a zatim slijede nastupi Kontradikshna, Eyesburna i žive legende jamajčanina Max Romea.