Muzika
2

Završen sedmi Jelen Demofest: Festival posjetio i princ Albert II

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Sedmi Jelen Demofest završen je sinoć na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Par hiljada ljudi uživalo je u muzici do jutarnjih sati, a događaj je posjetio i princ Albert II od Monaka, koji je juče došao u dvodnevnu posjetu Banjoj Luci.

On je zajedno sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministricom za porodicu, omladinu i sport Nadom Tešanović, te ministrom nauke i tehnologije Jasminom Komićem, prisustvovao nastupu benda M.O.R.T, koji je prošlogodišnji pobjednik Jelen Demofesta.

U finalnoj takmičarskoj večeri sedmog Jelen Demofesta nastupilo je 13 bendova, od kojih je nagradu za prvo mjesto dobio bend Hulahoop iz Slovenije. Iz Kamnika je stigla groovy hard pop melodija koju su na bini predstavile dvije djevojke, dva momka i drveni saksofon. Hulahoop zvuk ne uključuje gitaru, već šareni zvuk stvara kombinovanjem klavirskih zvukova sa bas i synth efektima, te jakim ženskim vokalom Eve Traven.

Nakon proglašenja pobjednika publika je sa oduševljenjem pozdravila poznatog hrvatskog muzičara Damira Urbana, koji je nastupio zajedno sa svojim bendom. Nastup je trajao skoro dva sata, a izvodili su kompozicije "Budi moja voda", "Magnet", "Mjesta za mene", "Odlučio sam da te volim", te mnoge druge poznate hitove.

Nakon njih posljednje inostrano ime koje je tvrđava Kastel ugostila zadnje večeri sedmog Jelen Demofesta je britanski acid jazz i funk sastav Brand new heavies, uz fantastični glas pjevačice Dawn Joseph.

Svi prisutni imali su priliku da tri večeri za redom uživaju u sedmom Jelen Demofestu smještenom pored rijeke Vrbas u samo srce Banje Luke, na tvrđavi Kastel.