Muzika
0

Zašto je Obama zahvalan Stevieu Wonderu?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki muzičar Stevie Wonder drugi je dobitnik nagrade Gershwin za popularnu muziku koja mu je dodijeljena u Kongresnoj bibilioteci u Washingtonu.

Prostorija u kojoj je dobio ovo veliki priznanje obično je mjesto na kojem američki predsjednik održava konferencije za medije i slične događaje. Ipak, u srijedu navečer East Room u Bijeloj kući preuređen je u noćni klub dok je legendarni Stevie Wonder nastupao na bini.

Izveo je pjesme "Sir Duke", "Isn't She Lovely", "Superstition" i druge, a u njima su uživali i Barack Obama sa suprugom Michelle, te potpredsjednik SAD-a Joe Biden sa suprogom Jill.

Prva dama je ispričala kako je sa svojim djedom još od malih nogu slušala Wondera, te je to unijela u svoju vezu sa današnjim predsjednikom SAD-a.

"Godinama kasnije, kad sam otkrila šta je Stevie mislio dok je pjevao o ljubavi, Barack i ja smo izabrali pjesmu 'You and I' za naše vjenčanje", ispričala je Michelle.

Ni njen suprug nije štedio riječi hvale za muzičara, ističući pred svima koliko je njegova muzika utjecala na privatni život bračnog para Obama. U šali je izjavio: "Da nisam bio obožavatelj Steviea Wondera, Michelle ne bi izašla sa mnom. Možda ne bismo ni bili vjenčani."

Ni Wonder nije ostao dužan te je u kasnijem govoru istakao značaj Obaminog ustoličenja na mjestu predsjednika i težnju za što ujedinjenijim svijetom koji će "praviti bebe" slušajući njegove pjesme.