Nezaobilazan koncert
339

Zašto je nastup Mostar Sevdah Reuniona savršen dodatak pivu na haloo Beer festivalu

Piše: Lejla Kajić
Iz grada gdje sunce najljepše i najduže sija stiže grupa Mostar Sevdah Reunion, koja sevdah presvlači u neke nove kombinacije i neumorno ga boji svježijim bojama, a koja nastupa na ovogodišnjem haloo Sarajevo beer festivalu.
Organizatori ovogodišnjeg popularnog haloo Sarajevo beer festivala iznenadili su mnoge najavom koncerta Mostar Sevdah Reuniona. Ovaj tip festivala do sada nije ugostio sevdah, te se ljubitelji dobrog piva pitaju kako će se MSR ekipa uklopiti u ovogodišnji lineup.

Sastav MSR-a su ljudi koji prije svega poznaju i vole sve žanrove muzike, ali biraju živjeti i disati kroz sevdah. U moru drugih žanrova, sevdah je pojam koji kroz tonove donosi mir, ljubav i nezaobilazni "merak". Organizatori festivala na ovaj način otvaraju prostor za širenje publike na događaju, te pokazuju kako ne postoji kalup u koji se muzičar ili bend mora uklopiti kako bi nastupao na ovoj vrsti festivala.

"Za mene je to jedna od naljepših manifestacija koje se održavaju u Sarajevu, ali osim toga i veoma bitan nastup. U Sarajevu, ali i cijeloj BiH, imam veliki broj prijatelja i odavno se nisam radovao nekom nastupu kao što se radujem ovome", započeo je priču Milutin Sretenović Sreta.

Mostar Sevdah Reunion rođen je 1998. godine, a njihovo ime se može protumačiti i kao "ponovno ujedinjenje". Zub vremena nije oštetio njihovu volju, energiju i snagu za prenošenjem iskrene emocije kroz muziku. Kroz svoj rad nalaze vremena da prate promjene na muzičkoj sceni.

"Mislim da je u svim tim promjenama važno da Mostar Sevdah Reunion postoji na sceni. Važno je imati MSR, jer on najbolje prezentuje ovakav žanr muzike u svijetu. Naš sevdah je nešto što obogaćuje scenu, ona bi bez njega bila mnogo siromašnija. To je kao da imate auto bez motora, jednostavno ne ide", kaže nam Sreta.

U planu im je obići Crnu Goru i Srbiju, ali planiraju svirati i na većim evropskim scenama do kraja ove godine. Što se novog materijala tiče, ekipa obećava novu pjesmu i spot za koju je tekst i muziku radio Sarajlija Rusmir Pobrić.

"Mi i kada odmaramo, to je uz muziku. Odmor nije odmor bez gitare, koja je dio mene", zaključio je Sreta dodavši kako poziva Sarajlije da dođu na koncert 15. juna ispred Zetre. On zatim ističe kako ne može isplanirati kada će otići iz Sarajeva, jer se od Sarajlija teško odvojiti. Za njega su oni, kako kaže, najbolja raja na svijetu.