Bh. kompozitorka u Americi
0

Zana Mesihović osvaja Hollywood!

Pripremila: Tatjana Sekulić
Zana Mesihović je ime koje se ovih dana mnogo puta spomenulo u Hollywoodu. Naime, Mostarka Zana, komponovala je pjesmu 'If You're Wondering" za film 'The Lightkeepers', a upravo ta njena pjesma predložena je za prestižne nagrade Zlatni globus i Oskar.

Mesihovićeva ne samo da je osmislila muziku i tekst za pjesmu 'If you're wondering', već je upravo ona i izvodi.

"Zana ima rijedak i specifičan dar. Njena pjesma načinila je magičnim scene u filmu 'The Lightkeepers'", kazao je Straw Weisman, šef produkcije filmskog studija New Films International.

Ime ove bh. kompozitorke se nedavno pojavilo i na naslovnici magazina Daily Variety s obzirom da je njena pjesma nominovana za prestižne nagrade Zlatni globus i Oskar u kategoriji najboljih originalnih pjesama.

Zana se muzikom i plesom počela baviti još u ranom djetinjstvu. Osvajala je brojna takmičenja u bivšoj Jugoslaviji, no početkom rata ona i njena porodica bili su prisiljeni napustiti Mostar.

Kada su izbjegli u Švedsku, Zani je bilo svega 11 godina. No, uprkos toj velikoj životnoj promjeni ona nije odustala od svojih snova. Nastavila se baviti muzikom i njen talenat je uskoro primijetio svjetski poznati jazz pijanist Steven A. Garrick.

On ju je podučavao nekoliko godina, a svoj prvi demo Zana snima sa svega 15 godina, te postiže veoma dobre rezultate.

Zana se 2006. godine vraća u rodni Mostar kako bi radila kao muzički direktor na koledžu United World. No, početkom 2009. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države kako bi studirala muziku na Muzičkom Institutu.

O uspjehu naše Zane Mesihović izvijestio je i prestižni Muzički Institut u Hollywoodu na svojoj službenoj internet stranici.