Prvi spot
0

Zajednički album Edina Karamazova i Kaliopi

Sarajevo-x.com
Makedonska pjevačka zvijezda Kaliopi i jedan od najboljih svjetskih svirača lutnje Edin Karamazov upravo su završili snimanje zajedničkog video spota za numeru "Oblivion", koja je ujedno i najavni singl njihovog zajedničkog, istoimenog albuma, namijenjenog svjetskom tržištu.

Posebnu interpretaciju kompozicije "Oblivion" Astora Piazzolle, jednog od najvećih argentinskih kompozitora dvadesetog stoljeća Kaliopi i Karamazov izvode u posebnom aranžmanu za električnu gitaru i glas, najavljujući album koji donosi 11 svjetski poznatih pjesmama i kompozicija, u aranžmanima za baroknu lutnju, gitaru i glas.

Reditelj video-spota koji je sniman na više lokacija u Skoplju, je poznati fotograf Dejan Miličević, koji također potpisuje i ekskluzivnu fotosesiju Kaliopi i Karamazova.

Album "Oblivion" već je pri prvim najavama njegovog stvaranja i snimanja zadobio velik publicitet na području zemalja bivše Jugoslavije, ali i u Evropi, a zaintrigirao je i našu javnost.

"Ovaj album je nešto što smo Edin i ja dugovali jedno drugom", tumači harizmatična makedonska interpretatorica i kompozitorica koja još od 2000. godine posjeduje svoju vlastitu produkcijsku kuću Kaliopi Music Production. "Album 'Oblivion' je priča koja počinje 1995. godine u Baselu, u Švicarskoj gdje smo se Edin i ja upoznali i traje do danas, a sada je sublimirana je u malenom svjetu nazvanom 'Oblivion'. Ako sam ikada vjerovala da postoji san koji se može odsanjati otvorenim očima, onda mi se to dogodilo upravo u ovoj muzičkoj saradnji s Edinom. Lijepo je to što sada svako može sanjariti uz 'Oblivion'“, kaže Kaliopi.

Valja svakako naglasiti i da je muzička sinergija Kaliopi i Karamazova već predstavljena javnosti na zadnjem albumu Edina Karamazova “Lutnja je pjesma” (The Lute is a Song), inače izdanju prestižne muzičke izdavačke kuće DECCA, a na kojem je Karamazov objedinio svjetske muzičke zvijezde Stinga, Renee Fleming, Andreasa Scholla i Kaliopi.

Zajednička muzička priča Kaliopi Bukle i Edina Karamazova “Oblivion” bit će uskoro promovisana u Skoplju, zajedničkim koncertom dvaju umjetnika, a o zanimljivoj saradnji se također snima i dokumentarni film.