Muzika
0

Zagreb: Održan koncert "Noć za pamćenje"

FENA
U prepunoj košarkaškoj dvorani "Dražen Petrović" u Zagrebu u petak navečer održan je veliki glazbeni događaj pod nazivom "Noć za pamćenje", na kojemu su nastupili slavni tenor Jose Carreras, pop zvijezda Michael Bolton i popularni hrvatski pjevač Toni Cetinski. Svoj obol velikom događaju, koji je završio dugotrajnim pljeskom i ovacijama, dali su i Simfonijski orkestar i Big Band Hrvatske televizije pod ravnanjem Davida Gimeneza. Ovo je bio prvi zajednički nastup trojice velikih glazbenika koji su izveli vrlo popularni program od klasike do zabavne glazbe, a dio prihoda s koncerta namijenjen je Zakladi "Ana Rukavina".

Jedan od Carrerasovih motiva u sudjelovanju koncerta, što ga je organizirao Histria festival, jest i to što je veliki pjevač bio obolio od leukemije te utemeljio Zakladu "Carreras", koja djeluje u Španjolskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u, te često sudjeluje u humanitarnim akcijama vezanim za tu bolest.

Uoči koncerta i velika američka pop zvijezda Michael Bolton izjavio je kako nastoji pomagati bolesnima budući da je bolest stalna prijetnja svima nama.

Popularni hrvatski pjevač Toni Cetinski do sada je surađivao sa Carrerasom te su snimili zajednički CD pod naslovom "Dolce suono" za koji je glazbu napisao Bashkim Sheku. Njegov sin Arian producent je večerašnjeg glazbenog spektakla.

Tijekom koncerta koji se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju bio je otvoren i telefon Zaklade "Ana Rukavina" pa se i na taj način moglo donirati sredstva za Zakladu.

U registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži zaslugom Zaklade "Ana Rukavina" do danas je upisano oko 30 tisuća darivatelja a tipizirano je nešto više od tisuću uzoraka.

Organizatori koncerta izrazili su zadovoljstvo večerašnjim glazbenim događajem posebice nastupom velikih glazbenika i humanista poput Carrerasa i Boltona.

Koncertom u dvorani "Dražen Petrović" obilježena je i godišnjica smrti Ane Rukavine.