Muzika
122

Zadnji trik majstora: Pogledajte spot za Marin hit "Planine Paname"

Klix.ba
Izašao je spot za novu pjesmu Sanela Marića Mare "Planine Paname". I to ne bilo kakav. Ako spojite ljepote centralnoameričke države Panama, duh hercegovačkih pjesnika i moćni, Marin melanholični zvuk dobit ćete hit koji je dobio i svoj vizuelni odraz

Spot obiluje prelijepim kadrovima Paname, dok se sa povezima na očima pojavljuju Sanel Marić Mara i članovi benda - klarinista Martin Hausler, basista Marko Jakovljević, klavir Dario Lukić te bubnjar Jasmir Sljepčević Boske.

Kako je sve počelo?

Poetsku trilogiju na tekstove mostarskih pjesnika, Sanel Marić Mara upotpunjuje pjesmom na tekst "Planine Paname" Meše Begića, s privremenom adresom u Nikaragvi.

"Nakon što sam uradio pjesme 'Grad' i 'S pričom u lišće i vjetar' na tekst druge dvojice naših prijatelja pjesnika iz slavne ekipe urbanog časopisa tada zvanog 'Kolaps' (Marko Tomaš, Nedim Čišič), Meša mi mailom šalje tekst 'Planine Paname' u kojem navodi: 'Pa dobro drug Mara ti uradi njih dvojicu, ali koliko se ja sjećam mi imamo nedovršenih poslova na ovu temu još odavno i prije njih. Je l' se sjećaš? Evo ga tekst, de napravi pjesmu", ispričao je Mara.

Još čitajući mail uzeo je gitaru i počeo spajati riječi i melodiju tražeći odgovarajući akord "nasekiran jer su stvarno davno počeli raditi neke pjesme koje nikad nije uspio završiti". Melodija se rodi i nasta pjesma na chatu.

Za spot smo birali ekscentrike

Pjesma je potom putovala natrag Meši Begiću u Nikaragvu, a potom Mešinim prijateljima, među kojima je i Armando Carballido, u Panamu gdje nastaje prijedlog da se uradi videospot. Kadrovi su se snimali u BiH i u Panami, gdje je spot i montiran.

"U razgovoru s mojim dragim prijateljem i režiserom Amirom Grabusom (Holandija), pravim scenario za koji će biti potrebni: avanturisti, profesionalci, ljudi sa iskrivljenom slikom realnosti, jednom riječju ekscentrici i oni koji su dovoljno hrabri za ostvarenje još jednog ludila u nizu", kaže Mara.

Na njegov poziv odazvao se prvi neustrašivi čovjek, prva kamera, freelancer Sarajlija Faris Dobrača, koji je iz nemogućih uglova uspio savladati klisuru i snimiti odlične kadrove. U isto vrijeme ekipi se priključuju Renato Kristić iz Kaknja sa svojom letjelicom tj. dronom i njegova asistentica Irma Isak Mostar, koji iz zraka uspijevaju uhvatiti predivne kadrove.