13. aprila
73

Zabranjeno pušenje u sarajevskom Aquarius Vilsu priredit će koncert drugačiji od svih dosadašnjih

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Popularna grupa Zabranjeno Pušenje koja je sinonim Novog primitivizma u petak , 13. aprila, nastupa u sarajevskom Aquarius Vilsu koji nastavlja seriju sjajnih koncerata kojima čuva rock kulturu grada Sarajeva.

Muzički filozofi Novog primitivizma i majstori vrhunskog provoda za ovu priliku će publici prirediti koncert drugačiji od svih dosadašnjih. Ekipa je pripremila specijalne mix blokove kojima će se "putovati" kroz vrijeme. Bit će to večer za ljubitelje rocka i poznatih najispjevanijih pjesama benda čije tekstove dobro poznaju sve generacije.

Zabranjeno pušenje je rock sastav, osnovan početkom osamdesetih godina 20. stoljeća u Sarajevu. Godine 1978. dvojica srednjoškolaca, Davor Sučić – Sejo Sexon i Nenad Janković – Nele Karajlić osnivaju "Pseudo Blues Band", čija se aktivnost zadržala na snimanju psihodeličnih kompozicija u kućnoj produkciji. Grupa nije imala živih nastupa niti službenih izdanja. 1980. godine priključuje im se Zenit Đozić i grupa mijenja ime u "Pseudo Blues Sastav Zabranjeno Pušenje". Vremenom, je igrom slučaja "višak" Pseudoblues sastav otpao i tako je sastav dobio svoje ime, Zabranjeno pušenje.

Grupa je bila blisko povezana s kulturnim pokretom Novi primitivizam i sudjelovala je u radijskoj i televizijskoj satiričnoj emisiji Top lista nadrealista. Tokom osamdesetih godina Zabranjeno pušenje je bila jedna od najznačajnijih muzičkih pojava na prostoru nekadašnje Jugoslavije, imali su izuzetno posjećene koncerte i prodali su na stotine hiljada ploča.

Nakon rata Zabranjeno Pušenje obnavlja rad. Okosnicu obnovljene grupe, uz Sučića (koji je novi pjevač grupe) i Srdića, činili su članovi pratećeg sastava ratne Top liste nadrealista: Đani Pervan, Dušan Vranić i Samir Ćeramida. Ova postava realizirala je prvi poslijeratni album Zabranjenog Pušenja "Fildžan viška", koji je 1997. objavio zagrebački Dallas Records. Nekako u isto vrijeme kada Sučić i Srdić obnavljaju rad grupe, paraleno s njima Nenad Janković u Beogradu okuplja vlastiti sastav kojem također daje naziv Zabranjeno pušenje. Iza sebe imaju dugu i bogatu karijeru, deset studijskih albuma, tri kompilacije i dva live albuma što Zabranjeno pušenje vodi u sam vrh bendova regiona, koji imaju najveći broj napravljenih muzičkih hitova.

Zabranjeno pušenje je imalo vrlo burnu historiju i vrlo često je dolazilo do personalih promjena. Njihova jedinstvena energija i tekstovi pjesama su uvijek novi razlog da ih gledamo i slušamo.