Pogledajte atmosferu
1.1k

Zabranjeno pušenje napravilo ludnicu u prepunoj Skenderiji i obilježilo 40 godina karijere

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večerašnjim koncertom u Skenderiji Zabranjeno pušenje je obilježilo 40 godina od objave prvog albuma "Das ist Walter".

Publika je u glas pjevala "Zenica Blues", "Selena, vrati se, Selena", "Anarhija All Over Baščaršija", "Šeki is on the Road Again" i ostale vječne hitove, koji su nastali na tom prvom albumu, a koji je posveta Walteru (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945.g. na dan oslobođenja Sarajeva).

Sve generacije pohrlile su u Skenderiju i dupke je napunile, a uz Sarajlije, na koncertu su uživali i posjetitelji iz drugih bh. gradova kao i turisti iz cijelog svijeta koji borave u glavnom gradu BiH.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu koja je večeras zabavljala hiljade posjetitelja čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentirani skladatelj i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje još su davne 1980. godine, unijeli novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku. Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, točnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenarij, 2023. godine je osvojio nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Večeras je i Skenderija obilježila 55 godina dvorane, a Oslobođenje je obilježilo svojih 80 godina djelovanja.

Besplatan ulaz na koncert je uz Zabranjeno pušenje, KJP Centar Skenderija i Oslobođenje omogućila i Sarajevska pivara, sponzor grupe Zabranjeno pušenje.