{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabranjeno pušenje 22. marta u zagrebačkoj Tvornici

28.2.2014. u 11:19
66
2
Zabranjeno pušenje 22. marta u zagrebačkoj Tvornici
66
Zabranjeno pušenje 22. marta u zagrebačkoj Tvornici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grupa Zabranjeno pušenje održat će 22. marta 2014. u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture koncertnu promociju svog 10. studijskog albuma "Radovi na cesti" te tom prilikom proslaviti 30 godina karijere.
Kao uvod u koncert, u ponedjeljak 3. marta 2014. u 13 sati bit će otvorena izložba "Novi primitivizam za poćetnike", koja je prvo ugledala svjetlo dana u Beogradu 29.11.2012, a zatim je postavljana u Novom Sadu, Banjoj Luci, Ljubljani, Tuzli i Sarajevu. Izložba je posvećena generaciji sarajevskih muzičara koji su 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli novi val pop kulture i dostigli veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije. Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti dvostruko veći broj eksponata zbog izuzetnog doprinosa fanova grupe koji su u proteklom periodu oplemenili postavu predmetima iz svoje arhive. Izložba obiluje autentičnim primjercima iz vremena Novog primitivizma, kao što su tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića, elegantna ženska čakijica i slični eksponati. U tom smislu je izložba "Novi primitivizam za poćetnike" živi prikaz duha jednog vremena.

"Istina, Novi primitivizan je imao i svoje komercijalne faze, uspone i padove, ali ostao je značajan dokument vremena istražujući kretanje od mahale do zvijezda. U pitanju je jedan mikrosvijet, koji je bogat i neiscrpan te šalje poruku kako umjetnost ne mora uvijek biti hermetična i eklektična, već slatka i topla. A naš je cilj bio upravo iz tog mikrosvijeta napraviti priču koja je postala prepoznatljiv brend", riječi su Seje Sexona koji iz tog razloga ovoj izložbi želi pronaći stalan prostor, kako bi je imalo priliku vidjeti što veći broj ljudi.

Zanimljiva anegdota vezana je za premijerno prikazivanje izložbe u Domu omladine u Beogradu u novembru 2012. Noć pred izložbu sumnjičavi carinici na srpskoj granici odlučili su zadržati ekipu i eksponate do dolaska stručnjaka koji će procijeniti njihovu umjetničku vrijednost. Situacija se iz sata u sat sve više komplicirala i dovela u pitanje samo otvaranje izložbe idući dan. Iako je Sejo Sexon na razne načine, nudeći CD-e i ostala sredstva podmićivanja, pokušao odobrovoljiti revne carinike, oni su ostali čvrsti u svom stavu. Na kraju je u očaju Sejo zavapio: "Pa nemojte, pobogu, ljudi, to je premijerno prikazivanje izložbe!" Na ove riječi, carinici se značajno pogledaše i svi na trenutak odoše u svoje prostorije. Kroz staklo se moglo vidjeti kako unutra ozbiljno vijećaju. Poslije nekoliko minuta jedan od njih sa vratio i ozbiljnim glasom rekao: "U redu je, možete ići… Što odmah ne rekoste da vas je premijer pozv'o."

Izložbu će otvoriti Vladan Caričić, osnivač i direktor producentske kuće Talent box, koja se posvetila realizaciji i promociji neobičnih art, muzičkih i filmskih projekata širom Evrope. Cijeli svoj životni i profesionalni opus posvetio je istraživanju mogućnosti prenošenja vizualne informacije. Radio je kao novinar i izvjestitelj sa Balkana za Finland Broadcasting Company krajem 80-tih. Autor je brojnih dokumentaraca i izložbi koje rekonstruiraju i dočaravaju našu povijesnu epohu. Danas putuje, istražuje, snima i postavlja projekte u Švedskoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Svoj dolazak na otvorenje izložbe "Novi primitivizam za poćetnike“ su najavile brojne poznate osobe. Izložba je otvorena do 23.3.2014. i ulaz je slobodan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: