Muzika
0

Zabranjeno pušenje 22. marta u zagrebačkoj Tvornici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Legendarno Zabranjeno pušenje održat će 22. marta koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu, kojim će predstaviti svoj novi album Radovi na cesti.

Kao uvod u koncert u Tvornici kulture 3. marta u 13 sati bit će otvorena besplatna izložba Novi primitivizam za početnike te postavljena do dana koncerta.

Izložba koja je dosad obišla mnoge gradove u regiji, u početku je imala pedesetak eksponata, a potom je zbog velikog doprinosa fanova grupe, koji su svoju arhivu odlučili podijeliti sa svima, premašila brojku od 100 eksponata.

Tako će se, među ostalim, moći vidjeti tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića i još mnogo toga.

Krajem 1983. godine grupa klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku Drugu gimnaziju i dijelili istu ulicu, Fuada Midžića u kvartu Koševo, započela je snimanje svog prvog albuma. Tada niko nije mogao pretpostaviti da će taj album postati jedan od antologijskih ostvarenja kad je riječ o ex-YU sceni. Riječ je, naravno, o albumu Das ist Walter grupe Zabranjeno pušenje.

Tri desetljeća kasnije Pušenje objavljuje svoj deseti studijski album Radovi na cesti, a odličan prijem prva dva singla - Boško i Admira i Ti voliš sapunice - potvrdili su da su i dalje jedan od nezaobilaznih bendova regionalne scene.

Album je moguće besplatno downloadovati na službenoj web stranici grupe www.zabranjeno-pusenje.com.