Muzika
0

YU Grupa 21. juna u klubu Sloga

Klix.ba
Legendarni bend YU Grupa nastupit će 21. juna u kultnom sarajevskom klubu Cinemas - Sloga.

Da je klub Cinemas - Sloga doista mjesto održavanja vrhunskih rock and roll koncerata, pokazuje i ovaj događaj. Sama činjenica da je "Yu Grupa" najdugovječniji domaći rock and roll bend (43 godine postojanja benda) je dovoljna garancija da će ta junska noć biti pravi "rock and roll praznik".

YU grupa je formirana u jesen 1970. godine. Dragan i Žika su na početku karijere svirali u grupi Albatrosi, sa trećim bratom Radetom, čiji je sin, Petar, u današnjoj postavi YU grupe. U prvom trenutku grupa nije imala ime, a koristili su privremeni naziv "Idejni posed". Na jednom nastupu u zemunskom klubu Sinagoga, DJ Zoran Modli je pozvao publiku da predloži naziv za grupu. Odabran je prijedlog jednog mladića - YU grupa.

Prvi samostalni koncert su imali 21. januara 1971. godine u beogradskom Dadovu, u organizaciji emisije "Veče uz radio", I Programa Radio Beograda. Veoma često su u tom periodu održavali koncerte i snimali pjesme za potrebe Radio Beograda. Interesantno je da je na koncertima Žika Jelić koristio dasku za pranje veša kao ritmički instrument za jednu pesmu. Sve do snimanja prvog albuma 1973. godine, grupa intenzivno drži koncerte po zemlji i gotovo da dane provode u kombiju. Prilikom njihovog odlaska u Britaniju po nabavku opreme, nastupili su u prestižnom londonskom klubu, te na osnovu odlične svirke dobili termine za snimanje. Ipak, odustaju od karijere u inostranstvu, obzirom da su odličan temelj imali u svojoj zemlji. Debi album je donio seriju hitova koje su stvorili do njegovog snimanja.

  1. godine na "Kongresu rock majstora", gde su učestvovali najbolji domaći gitaristi, umjesto Dragana Jelića, koji je bio u JNA, je svirao Bata Kostić i postigao odličan uspjeh. On je potom po drugi put napustio grupu, na određeno vrijeme. U ovom periodu je bilo pregovora da im se pridruži Oliver Mandić, ali nije bilo konkretnijih rezultata. Grupa prekida sa radom poslije incidenta leta 1981. godine, kada im je izgorio kombi i dio opreme, a Žika Jelić je bio povrijeđen. Pad popularnosti i pojava novog talasa su, također, imali jak utjecaj na raspuštanje grupe.

Na jednom od svojih albuma Disciplina kičme im je uradila posvetu, obradom njihove pjesme "Čudna šuma". Godine 1987. grupa ponovo počinje sa radom. Snimanje i objavljivanje dva albuma, koje je uslijedilo, bilo je šlag na torti. Povodom 22 godine rada, okupili su se stari članovi sastava i predstavljen je novi član Petar Jelić.