Bogat program
63

World Music Fest Zeman počinje večeras u Novom Pazaru

I. S.
World Music Fest Zeman je petodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština koja počinje večeras u Novom Pazaru u 19:30 sati posthumnom izložbom fotografija nedavno preminulog Ešrefa Džanefendića, koji je bio dio organizacionog tima Zeman Festa.

Ovom izložbom festival želi da mu se zahvali i oda počast za umjetnički rad koji je ostavio iza sebe.

Sutra, 27. jula novopazarskoj publici predstaviti turski ansambl Istanbul Kolektif. Izvode muziku Anadolije i Istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način koji slušaoce neće ostaviti ravnodušnim.

Beogradski umjetnik Marko Louis će 28. jula po prvi put nastupiti u Novom Pazaru. Njegov jedinstveni muzički stil kombinuje elemente jazza, modernog zvuka i domaćeg etna.

U četvrtak, 29. jula festivalu se pridružuje Barcelona Gipsy balKan Orchestra, internacionalna grupa sa adresom u Španiji. Ovo je svjetski poznat sastav sa decenijskim iskustvom u izvođenju balkanske muzike.

U petak, 30. jula bit će održano takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Deset finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičit će se za vrijedne novčane nagrade.

Ulaz na sve programe je besplatan.