Muzika
0

Woody Allen će režirati Puccinijevu operu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
71-godišnji oskarovac Woody Allen odlučio je na kratko napustiti svoje mjesto iza kamera i režirati operu u Los Angelesu. Allen će režirati treći čin opere Il Trittico Giacoma Puccinija, poznat kao Gianni Schicchi.

"Nemam pojma šta radim, ali nedostatak stručnosti me nikada nije spriječio da navalim na projekat sa velikim entuzijazmom", izjavio je Allen, koga je na novi poduhvat nagovorio španski tenor i generalni direktor Los Angele Opere, Placido Domingo.

Domingo, koji je prije četiri godine razgovarao sa Allenom o njegovom angažmanu u operi, kazao je kako je naprosto oduševljen Allenovim pristankom da režira Puccinijevo remek djelo. Mnoge filmske redatelje sam zavodio kako bi režirali operu, ali moram priznati da je proganjanje Woodyja najduže trajalo", otkrio je Domingo.

Gianni Schicchi je treći i vjerovatno najpopularniji čin opere Il Trittico. Preostala dva čina, Il Tabarro i Suor Angelica, režiraće William Friedkin, poznat po filmskim klasicima 70-ih, poput filmova "The Exorcist" i "The French Connection".

Novi Woodyjev eksperiment će u septembru 2008. godine otvoriti opersku sezonu u Los Angelesu.